Turismelever får kasta sig ut i verkligheten igen

Under måndagen hade Båsenberga hotell och konferens besök av elever från Lindenskolans hotell- och turismprogram. Under ett dygn fick de vara gäster och enligt ägaren Thomas Neuendorf är det ett arrangemang alla tjänar på.

Elever vid hotell- och turismprogrammet på Lindengymnasiet besökte Båsenberga för att introduceras till branschen. Här tillsammans med sina lärare. Från höger: Houdeifa, Reidun, Fernanda, Mia, Tove, Emma och Tindra.

Elever vid hotell- och turismprogrammet på Lindengymnasiet besökte Båsenberga för att introduceras till branschen. Här tillsammans med sina lärare. Från höger: Houdeifa, Reidun, Fernanda, Mia, Tove, Emma och Tindra.

Foto: Anton Swärdhagen

Vingåker2022-03-03 13:49

Varje år bjuder Båsenberga hotell och konferens in elever från Lindenskolans hotell- och turismlinje för att uppleva branschen. Under måndagseftermiddagen välkomnades eleverna med fika innan de fick lyssna till en föreläsning av anläggningens ägare Thomas Neuendorf. 

– Sen fick vi gå till våra hotellrum och lära ettorna att städa och sen äta middag, säger Fernanda, som går andra året på gymnasiet. 

Läraren Mia Hedman håller med om att det är ett arrangemang alla parter har fördel av. 

Vi brukar ta hit årskurs ett varje år för att de ska få se vad som förväntas av dem när de är ute ur skolans värld. Det är en väldigt viktig del av utbildningen att uppleva hur det är att vara gäst och veta vad man behöver göra för att ge en gäst bra service. Alla kanske inte har bott på hotell eller blivit serverad en fyrarättersmiddag, säger hon och fortsätter:

– Och Thomas har ju jobbat med rekrytering i branschen länge och kan berätta vad man ska tänka på när man går på en arbetsintervju. 

undefined
Elever vid hotell- och turismprogrammet på Lindengymnasiet besökte Båsenberga för att introduceras till branschen. Här tillsammans med sina lärare. Från höger: Houdeifa, Reidun, Fernanda, Mia, Tove, Emma och Tindra.

På grund av restriktioner under pandemin kunde inte skolan besöka Båsenberga förra året, traditionen till trots. Därför fick både ettorna och tvåorna följa med denna gång. Läraren Mia Hedman berättar om några långa år med mycket distansundervisning, vilket är krävande för ett så pass praktiskt inriktat gymnasieprogram. 

– Vi har varit mycket på distans och den praktiska undervisningen är svår att genomföra då. Det är mycket man skjuter upp, man tar det teoretiska först så kan vi planera om och ta det andra sen. Det är svårt att lära sig att servera och städa hotellrum på distans, säger hon. 

Emma, som går andra året i gymnasiet, håller med om att det har varit krävande att ha så mycket av utbildningen på distans. 

– Det blir jobbigare att förstå. Det är enklare att lära sig när man är med, än när man sitter bakom en skärm, man tröttnar fortare då. Det är alltid problem med internet också. 

Är lärarna eller eleverna bäst på att hantera tekniken?

– Eleverna, svarar eleverna direkt. 

– Vi protesterar inte mot det, det är ofta vi ber eleverna om hjälp, erkänner läraren Reidun Johansen. 

undefined
Från höger: Muse, Reidun, Fernanda, Tindra, Emma, Tove, Mia, Houdeifa och Tim.

Efter att restriktionerna successivt tagits bort har skolan kunnat börja ta igen sin praktiska undervisning. Under julen kunde de till exempel öva på att servera julbord för första gången på två år. 

– Det var jätteroligt. Då tycker jag att man ser att de har lärt sig väldigt mycket och kommer ihåg det de har lärt sig. Men vi har fått anpassa och rotera runt. Tvåorna och treorna har fått vara med och lära ut, man lär sig mycket av att lära ut till någon annan, säger Mia Hedman. 

För Houdeifa, som går första året, är det resor och nya upplevelser som lockar mest med utbildningen. 

– Det skulle vara kul att praktisera utomlands, kanske i Asien eller Afrika. Någonstans som inte är så likt Sverige. En annan kultur, ett annat klimat och en annan arkitektur. Det är kul att lära känna folk. Jag vill bli guide, så jag gillar att prata med nya människor, säger han. 

– Jag har inte tänkt jättemycket på vad jag vill göra sen, men jag vill gärna jobba utomlands, och se hur allt är där. Jag vet inte riktigt vad jag vill bli än, men bartender skulle vara roligt, säger Emma, som går andra året. 

undefined
Thomas Neuendorf, ägare av Båsenberga hotell och konferens i Vingåker.

Thomas Neuendorf berättar att han vill att alla elever ska få en målbild av hur det fungerar att arbeta i branschen. Dessutom kan han presentera Båsenberga som en potentiell arbetsplats för elever, som snart kommer att börja söka jobb. 

– Många branscher gnäller ju över hur svårt det är att få nya medarbetare efter pandemin, men vad gör de aktivt för att ändra på det? Det här är en sådan win-win för både lärare, elever och arbetsgivare. Lärarna kan hänvisa hit sen under undervisningen och eleverna kan få upp ögonen för branschen, säger han. 

Han säger att han har bjudit in skolklasser på middag och övernattning i omkring sex-sju år, och även dessförinnan har elever fått komma dit över dagen för att prova på att vara gäst i en autentisk servicemiljö. 

– För skolan är det perfekt eftersom de får prova på det praktiska och jag vill se till att vi får in duktig folk i branschen. Två av tjejerna som var här har haft sin praktik här och det är vi jätteglada för. De flesta av våra medarbetare i kök och servering har gått på Lindengymnasiet. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!