Kostnaden för bostadsanpassningsbidrag skiljer sig mycket åt mellan kommunerna. En del lägger några enstaka kronor per invånare, medan de i toppskiktet lägger upp 363 kronor. Det visar en ny rapport från Boverket. Vingåker tillhör de fyra kommuner i Sverige som lägger mest pengar per invånare, med 308 kronor.
– Kommuner med en högre andel äldre i befolkningen har ofta högre kostnader, säger Håkan Nilsson, jurist på Boverket, till nyhetsbyrån Siren.
Bidraget är till för personer som har en funktionsnedsättning och behöver anpassa bostaden för att få vardagslivet att fungera. Majoriteten är över 70 år och i behov av en ramp. Andra vanliga åtgärder är spisvakt, utjämnande av tröskel, stödhandtag och reparation av teknisk utrustning.
Knappt 0,7 procent av Vingåkersborna har bostadsanpassningsbidrag, vilket är nära medelvärdet i de sörmländska kommunerna.
De svenska bidragen har minskat från en miljard 2015 till 856 miljoner kronor förra året. 2018 ändrades lagen om bostadsanpassningsbidrag, och förra året behandlades ärenden som gällde både den nya och den gamla lagstiftningen.
– Det är färre beviljade bidrag och en lägre totalkostnad, men det är för tidigt att säga vad det beror på, säger Håkan Nilsson.
Katrineholms kommun lägger 102 kronor per invånare på bostadsanpassning, vilket är nära riksgenomsnittet på 99 kronor. Flen ligger något under på 91 kronor.