Till äppelträdgården i Båsenberga kom på måndagen ett tiotal elever från en trägårdsutbildning i Norrköping för att få praktisk övning i beskärning av fruktträd.
– Vi har 35 äppelträd som är ungefär 140 år gamla. Vi har klippt träden själva förut, men vi är ju inga proffs på att klippa träd. Så vi ville öppna upp för några som ska lära sig, som kunde komma hit och få öva, säger Thomas Neuendorf, ägare till Båsenberga.
Eleverna går den grundläggande trädgårdsutbildningen på Himmelstalunds utbildningscentrum i Norrköping. På Båsenberga fick de lära sig klippa äppelträd som riktiga proffs.
Maria Hällman, instruktör på utbildningen, visar eleverna hur de ska göra och vad de ska tänka på för att undvika misstag.
– Det vanligaste är att man tar för mycket, så att trädet skjuter vattenskott, förklarar hon.
Eleverna instrueras att gå varsamt fram med de gamla träden, och ta bort en tredjedel av skotten vid varje tillfälle, så att trädet inte reagerar med att skjuta nya vattenskott.
– I trädgårdar ser man ofta träd med mycket vattenskott. Det är ett bevis på att man beskurit för hårt, säger Isabelle Johansson, som tycker att det inte är så svårt att klippa träd när man lärt sig grunderna.
– Det var svårt att komma igång, för man var lite för feg. Men nu är det svårt att sluta i stället, säger Carola Bornehav som står uppe på en stege i ett av träden.
Andreas Svensson, som sitter i ett annat träd, tycker att det är viktigt att ta reda på fakta innan man klipper ett träd, så att man inte förstör det. Eller att man ber någon som kan.
– Man måste titta på varje träd individuellt och se vart just det här trädet vill. Så att man inte har en modell som man tvingar på alla träd. Det är en dans med trädet. Vill det gå till vänster, eller till höger? säger Anki Johansson.
En del av de gamla träden på Båsenberga har kräfta. Eleverna får lära sig att det är viktigt att rengöra verktygen innan man går vidare till nästa träd, för att inte sprida sjukdomar.
Eleverna var nöjda med dagen på Båsenberga.
– Man lär sig mycket lättare av att få öva praktiskt och när man kan diskutera vad som är bäst att göra, säger Lina Cederin.
Förhoppningen är att fler elevgrupper ska komma hit och öva trädklippning när det är säsong igen.
– Det är första gången vi kommer hit, så vi får se om de tycker att det blir bra, säger Carola Bornehav.