För tio år sedan slogs portarna upp till HVB-hemmet Fenix i Vingåker. Lokal hade valts och personal rekryterats. Redan de första veckorna fick boendet elva ensamkommande flyktingbarn till sig.
– Det var en intressant period. Vi hade ett möte i Norrköping och flera chefer berättade då att vi skulle dela upp de ensamkommande ungdomarna mellan oss. Men jag sa att vi kunde ta emot alla åtta! De andra blev förvånande men vi ville ju sätta igång vår verksamhet och arbetet för personalen, berättar områdeschefen för integration, Ludmila Holm som varit med från starten 2011.
Ludmila Holm anser att det var betydligt lättare att ta emot fler ensamkommande och påbörja introduktionen och gemenskampen i gruppen. Efter 2011 öppnades också flera center för ungdomar – Atlas, Pegasus, Orion och Väduren. I samma veva blev Fenix det övergripande namnet på flera enheter, och är i dag ett från minne det ursprungliga HVB hemmet. Som mest hade verksamheten 80 ungdomar och 65 personal, men när migrationspolitiken ändrades kom färre till HVB hemmen. Tillsammans med enhetschefen Meliha Vrana har de olika verksamheterna drivs.
– Mellan 2017 och 2018 stängde vi flera boenden och har inte tagit emot ensamkommande på de senaste två till tre åren. Men det som var otroligt då var att ingen personal blev arbetslös, utan förflyttades till andra verksamheter i kommunen, fortsätter Ludmila Holm.
Utmaningarna har varit många under de tio åren, men belöningen har också kommit i form av gemenskap mellan personal och ungdomar.
– Det svåra är att ha ett pedagogiskt förhållningssätt till ungdomar som har en egen historia och bakgrund. Att hitta vägar och målsättningar som inspirerar till att studera och lära sig språket. Samtidigt är det en häftig upplevelse att se ungdomarna skapa sig en ny identitet i ett nytt land.
Under de tio åren är det flera av ungdomarna som studerat vidare och integreras i samhället, något som Ludmila Holm är en drivkraft för verksamheten och andra ungdomar.
– Det är många som har lyckats, några har utbildat sig till läkare, socionom, jobbar inom vården och skolan. Det är kul att se utvecklingen. Flera hör av sig än idag och det är de där lärarna man hade i skolan som man minns genom livet, så det är viktigt att vara en bra förebild, säger områdeschefen.