Lars-Ove Nederman från Vingåker, som är synskadad, var på läkarbesök den 8 februari och fick då veta att hans sjukskrivning skulle förlängas med två månader. Han fick med sig ett läkarintyg på papper som han inte själv kunde läsa. Han fick förlita sig på läkarens ord.
Den 3 april tog han kontakt med Försäkringskassan för att dubbelkolla att friskskrivningen skulle gälla från den 8 april, som läkaren sagt. Men då fick han veta att han blivit friskskriven redan den 8 mars. Läkarintyget hade mycket riktigt gällt i två månader, men från ett datum tillbaka i tiden – inte från den 8 februari då läkarbesöket ägde rum.
– Det normala är ju att läkarintyget skrivs från den dagen det gamla går ut, och framåt, menar han.
Han kontaktade genast Arbetsförmedlingen för att skriva in sig i utvecklingsgarantin. Men det kunde han bara göra från den dagens datum, alltså den 3 april.
– Så nu får jag nästan en månad utan pengar på grund av att papper inte kan skickas i punktskrift från vården och arbetsförmedlingen, så att jag kan göra samma kontroll som alla andra, säger han.
Arbetsförmedlingen säger att det är hans ansvar att hålla reda på vilket datum han skulle friskskrivas, även om de också hade tillgång till hans läkarintyg.
– Jag har inget emot att man har stor skyldighet att hålla reda på datum' med mera. Men då ska myndigheter och liknande ge mig läsbar information, anser han.
Information som han får via mejl kan han oftast överföra till punktskrift eller få uppläst för sig med olika hjälpmedel han har i datorn.
Men vården får inte skicka mejl, på grund av sekretessregler.
– Men vems sekretess? När jag får information från vården i svartskrift, som vi säger, så måste jag gå till någon annan och be att få det uppläst. Jag kan inte avgöra om jag vill att någon annan ska läsa eller inte. Jag har inget val, säger Lars-Ove Nederman.
Enligt FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning, som regeringen antog 2008, ska personer med funktionsnedsättning ha rätt att vara delaktiga i samhället och kunna leva ett självständigt liv.
Det förutsätter bland annat tillgång till den information man behöver.
Nu anmäler han Arbetsförmedlingen till diskrimineringsombudsmannen, DO, för att han inte fått tillgång till den information han behöver i punktskrift.