Vingåker behöver ett lyft, menar Martin Greve Culmsee, 40, ordförande i Vingåkers skateförening. Han har lämnat ett förslag till kommunen om att bygga en betongpark och multiarena, där man både kan spela fotboll och basket på kommunens mark, precis intill järnvägsstationen i Vingåker. Bygget beräknas kosta cirka 4,7 miljoner kronor.
– Det kan bli en plats med aktiviteter för barn och ungdomar och ett ställe som inte kräver öppettider eller personal. Förra sommaren skulle fritidsgården stängas fyra veckor. Det här skulle ju då vara öppet dygnet runt. Vi vill att ungdomarna ska ha någonstans att ta vägen på sommaren, säger Martin Greve Culmsee när tidningen möter honom vid kafeterian på biblioteket i Katrineholm.
Martin Greve Culmsee har sedan 14-årsåldern haft skateboard som ett stort intresse. Han har tidigare varit med i Katrineholms skateförening, men i dag är han ordförande i Vingåkers skateförening och har stora visioner.
– Det ska vara något för familjer också. Du kan komma hit och cykla, åka skateboard, kickbike, spela fotboll och basket. Sedan har vi tänkt bygga en läktare vid multiarenan. Det här ska vara något för hela Vingåker, säger han.
Varför tror du att en betongpark skulle vara bra för invånarna i Vingåker?
– Rent krasst har ungdomar knappt någonstans att ta vägen. Det är jättelångt till fritidsgården för alla som bor på ”fel sida av bron”. Det skulle bli en träffpunkt som skulle öka rörelse och gemenskap. Sen kan man använda parken i skolan också. Jag har tänkt att man skulle få in det här som elevens val och ett komplement till idrotten. Det finns så många möjligheter med en park.
För att kunna bygga parken har Vingåkers skateförening ordnat med investerare. Både Arvsfonden och RFSISU är intresserade.
– Jag pratade med Jonas Nilsson, på Riksidrottförbundet RF Sisu, och han sa att de är med till 100 procent. För det här är ju något som kommer vara en process till nästa år. Får vi allt beviljat så sätter vi igång ansökningsprocessen. Viktigast är att kommunen inte behöver stå för drift och underhåll, eller andra kostnader.
Finns det några svårigheter med det här?
– Vi får kolla över marken och göra en besiktning. Men tanken är att inte gå så djupt ner. Det finns en risk att marken är dålig om man går längre än 40 centimeter. Därför kommer vi bygga ovanpå marken eller eventuellt bara gräva tio centimeter för markarbetets skull. Men jag tror inte det kommer vara några problem.
Även fast det ligger en fotbollsplan i närheten ser Martin Greve Culmsee att Vingåker bara skulle gynnas av en till.
– Det är bra att det finns fler valmöjligheter. Det skulle öka aktiviteterna och öppna upp en ny värld av saker du kan göra.
Satsningen i sig är väl ganska smal ändå?
– En betongpark skulle också locka invånare från Kumla, Hallsberg, Örebro, Eskilstuna och även småkommuner som Österåker och Marmorbyn. Du kan kliva av tåget och knalla rätt in. Jag har förstått att folk flyttat till Katrineholm för att det finns en möjlighet att åka nästan året om.
Idéen växte fram i takt med att han såg hur stort intresset var för ett sommarläger i Leksand.
– Jag ringde för att höra hur de hade gjort. Jag vill göra något liknande för barnen i Vingåker i sommar. Därefter började jag tänka på om vi kunde ha en liknande betongpark. Kan Leksand, Finspång och Nyköping, så kan vi också.
Det finns även planer för undervisning i nybörjarskate och tjejskate.