Väg 582 går mellan Vingåkersrondellen och Hjälmarsviken. Där går en hel del tung trafik året om med sikte på både återvinningscentralen Vik och avfallsdeponin bredvid.
Stefan Olsson är arbetsledare på sluttäckningen, alltså att deponin ska täckas över. Han riktar skarp kritik mot vinterväghållningen längs 582:an, som han tycker har varit otillräcklig länge. När vi möts i slutet av december säger han att vägen inte har plogats på flera dagar, trots snöfall och låga temperaturer.
– De plogar och sandar inte tillräckligt. Jag har jobbat här i åtta år och det är mig alla lastbilschaufförer ringer och skäller på. Det har varit bekymmer förut, men det har blivit sämre och sämre med åren, säger han.
När det blir spårigt och halt, berättar han, riskerar de tunga lastbilarna att antingen hamna i diket eller gå för nära varandra mitt i vägen.
– Det händer ibland att de slår ihop sidospeglarna. En gång förra året hamnade två lastbilar i diket här och vi fick åka ut med grus. Då stod det 15 lastbilar i kö, det var helt stopp.
Trafikverket är den statliga myndighet som har det övergripande ansvaret för infrastruktur och drift av vägtrafiken.
Det är de som upphandlar avtalen om väghållning, ser till att de följs och utför de trafikmätningar som ligger till grund för klassificeringen av vägarna, vilket avgör hur snabbt de måste plogas.
I Vingåker är det Svevia, ett fristående statligt bolag, som sköter underhåll och service av vägar åt Trafikverket.
Väg 582 är en klass 4-väg. Det innebär att halka bekämpas med sand och att entreprenören har fem timmar på sig att ploga vägen efter att det har kommit två centimeter snö. Men enligt både Stefan Olsson och Henrik Janson, projektledare för deponiprojektet, fungerar det inte alltid så.
– Både jag och Henrik har kämpat med att få dem att förstå. När vi ringer till Svevia får vi alla sorters märkliga svar. Man vill ju inte ringa och bråka för sakens skull, men man vill inte heller att det ska ske en olycka, säger Stefan Olsson.
– Det är framför allt säkerheten för lastbilsförarna och övriga trafikanter som är viktigast i den här frågan. Sen tappar även vårt projekt fart och pengar om de inte kan komma och lämna sina massor hos oss på grund av vägen och då väljer något annat ställe att åka till, säger Henrik Janson.
Om fler förare skulle välja att ta sin last till andra ställen skulle det kunna innebära att slutdatumet för hela deponiprojektet skjuts fram.
– Det ska bli färdigt 2025-26, men hela arbetsplanen störs när det inte kommer de volymer som är tänkta att komma, säger Stefan Olsson.
Vad skulle ni vilja se för förändringar?
– Vi vill se en tidigare plogning, att det sandas rejält och att de sköter sitt åtagande. Som det ser ut nu kan de inte följa avtalet, säger Stefan Olsson.
På Trafikverket håller man inte med om att underhållsarbetet för väg 582 skulle vara undermåligt. Ingvar Arebratt, sektionschef för underhåll i mellersta regionen väg öst, anser att avtalet följs.
– Jag tycker att vår entreprenör gör ett tillräckligt arbete utefter den klass vägen har. Det sköts som det är tänkt och jag har inte hört något om att det inte skulle vara så, säger han.
Vad händer om en underentreprenör inte sköter sig?
– Om uppdraget inte sköts tar vi ut viten.
Tidningen har sökt Svevia, som hänvisar till Trafikverket.