Men den inställningen, som kostar butikerna mycket i både arbetskraft och pengar, vill både poliserna, butikerna själva och socialtjänsten få bort. I flera år har polisen i Vingåker hållit i undervisningsmomentet "konsekvenser av brott", som en del i SO-kursen i årskurs 7, men sedan förra läsåret har man även börjat träffa åttondeklassare, där också butikernas personal deltar.
– Det har varit väldigt fascinerande att höra hur ungdomarna ser på oss också. De kan säga "ni stirrar på oss när vi kommer in i butiken", säger Camilla Andersson, som arbetar på Ica Cityhallen.
Hon och butikschefen på Ica, Per Sköld, samt Sandra Melin, handlare för Coop i Vingåker och Högsjö, pratar om att vikten av försöka se alla kunder, inklusive ungdomar, som kommer in. Se och säga "hej".
– Det bör rimligen vara så att det tar emot mer att ta något och stoppa i fickan, när man hälsat på personalen när man kom in i butiken, säger Pirjo Svegréus, områdespolis.
Ungdomarna i skolan ställer många frågor. Flera undrar om det är så farligt att ta en enda bit. Men räknar man ihop alla bitar och tänker sig att alla tar en bit, blir det ganska stora mängder, konstaterar Pirjo Svegréus.
– Jag tror det blir tydligt för dem att man inte stjäl från Coop, utan från mig som handlare. Jag får själv stå för allt svinn, säger Sandra Melin.
Polisen och butiksföreträdarna pratar också om konsekvenserna. Att behöva sitta i butiken och vänta på att föräldrarna ska komma, för att man snattat, är inte så roligt. För föräldrarna kommer ofta beskedet om att barnet stulit som en chock – och är skamfyllt. Ibland håller polis och socialtjänst orossamtal med ungdomar och deras föräldrar, till exempel efter stölder. Tobias Karlsson, områdespolis, pekar också på mer långtgående konsekvenser:
– De som sitter i fängelse nu har börjat någonstans, säger han.
Henning Samuelsson är behandlare inom Individ- och familjeomsorgen i Vingåker och håller i orossamtal tillsammans med polisen.
– Vi behöver uppmärksamma det mer, att man inte kan gå in och sno. Om alla skulle sno från bion finns den inte kvar så länge till.
Det finns olika kategorier bland dem som stjäl i butikerna.
– Det kan vara spänning, det finns de som saknar ekonomiska medel, det kan vara grupptryck, säger Tobias Karlsson.
– Jag ser dem komma in, fem-sex stycken. Jag brukar fråga "ska alla handla?", säger Per Sköld.
Andra typer av stöld sker också.
– Man hittar öppnade chipspåsar i butiken, munkar de tagit men sedan slängt ifrån sig, godispåsar de plockat men sedan ställt ifrån sig. Det är ren förstörelse egentligen, säger Camilla Andersson.
På Coop, fyller Sandra Melin i, var det ett tag dagliga problem med halvätna matvaror i butiken – varor som butiken måste slänga.
Många ungdomar vet inte, att butikerna kan hitta dem även i efterhand. Via andra kunders tips, via kvittoavstämningar som inte stämmer och därefter kontroll av övervakningskamerorna, kan butikerna ringa in tjuvarna
Med de ekonomiskt svårare tiderna befarar både polisen och butiksföreträdarna att stölderna ska öka. De hoppas att föräldrar och andra vuxna ska reagera, prata med de unga.
– Köp inte argumentet att de "lånat" tröjan eller märkesjackan av en kompis, säger Pirjo Svegréus.
– Prata med ungdomarna, uppmanar Henning Samuelsson.