Katrineholms-Kuriren har tidigare rapporterat om rasrisken vid Vingåkersån och Åbrogården.
Rasrisken uppdagades efter provtagningar som gjordes på marken, efter översvämningen av ån i maj i år.
Henrik Janson, teknisk gruppchef på Vingåkers kommun berättar om beslutet att stänga området.
– SGI (Statens geotekniska institut) och MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) tog hjälp av våra geotekniker för att göra mätningar. Kommunen tog det här beslutet på rekommendation av SGI och det handlar framförallt om att säkra vår trygghet.
Nu har kommunen inlett arbetet med att stabilisera åkanterna. När Katrineholms-Kuriren besökte platsen under torsdagen, var arbetet i full gång.
Inledningsvis kommer man att fälla ett antal träd längs med åkanten för att underlätta framkomligheten. Därefter väntar insatser för att rädda djurlivet i området, innan själva arbetet med att stabilisera upp kanterna kan börja.
– Träden tar vi bort för att de ska komma åt lättare med maskinerna. Sen ska vi även gå ner och plocka bort musslorna. Vi har både tjockskaliga målarmusslorna och äkta målarmusslor här. De är rödlistade, så de måste vi vara väldigt rädda om och vi har fått godkännande från Länsstyrelsen att plocka upp dem, berättar Henrik Janson.
Att åkanten behöver stabiliseras har man dock vetat i flera år.
Efter en utredning av analys- och teknikkonsultföretaget WSP 2015, föreslogs ett antal stabiliseringsåtgärder. Men många av dem har uteblivit fram tills nu.
– Det som har skett nu med översvämningarna är att vi har breddat arbetet. Rasrisken vid Åbrogården visste vi inte om innan översvämningarna, utan det upptäckte vi med hjälp av MSB. Nu har vi förlängt sträckan, berättar Susanne Jaktlund, samhällsbyggnadschef på kommunen.
Hur kommer det sig att projektet inte påbörjades tidigare?
– Med facit i hand hade vi kunnat göra det annorlunda och det har dragit ut onödigt på tiden. Det är bara att beklaga. Men nu känns det skönt att första spadtaget är gjort och nu är det bara att åtgärda, fortsätter hon.
Exakt hur länge projektet kommer att pågå är svårt att säga.
– Det beror lite på hur vintern kommer att se ut och hur bra det går. Vi kommer säkert stöta på problem längs vägen, som vi kanske måste utreda. Men tanken är i alla fall att vi ska vara klara till den sista mars, förklarar Henrik Janson.
När strandpromenaden öppnar upp för allmänheten och besökare tillåts strosa runt fritt längs med ån, lär dock dröja.
Först måste man invänta asfaltsäsongen, berättar Susanne Jaktlund.
– Det blir en process där steg 1 är att vi stabiliserar åkanterna, därefter återställer vi gång- och cykelväg samt byter ut belysningen. När dem akuta stabilitetsåtgärderna är genomförda och vi vet om vi beviljas statliga medel från MSB, kommer beslut tas om hur vi kan utsmycka strandpromenaden.
Budgeten för projektet ligger på 17,5 miljoner kronor.
– Det är för det totala projektet, sen har vi också sökt medel från MSB. Nu är de pengarna slut i år, men vi kommer att kunna söka igen till nästa år. Om vi får tillbaka pengar från MSB, så kommer vi ha kvar en större budget, för att kunna göra större satsningar på utsmyckningen, berättar Susanne Jaktlund.
– Vi kommer att klara de akuta åtgärderna och få en stabil, bra och snygg strandpromenad, fortsätter hon.