Språkbrister inom vården: "Inte så oväntat resultat"

Analysen av språkbrister inom vården i Vingåker visade på att de kan leda till lindriga och katastrofala konsekvenser. Dag Wallströmer, socialchef, kommenterar kommunens arbete med att minska riskerna.

Analysen av språkbrister inom vården i Vingåker visade på lindriga till katastrofala konsekvenser

Analysen av språkbrister inom vården i Vingåker visade på lindriga till katastrofala konsekvenser

Foto: Stina Järperud/ Pontus Lundahl/TT

Vingåker2021-03-12 14:47

Under 2020 gjordes en riskanalys av språkbrister inom vården i Vingåker, på uppdrag av socialtjänsten. Analysen visade på flertalet risker som kan kopplas till språk. Bland annat kommunikation och arbetsmiljö. 

Det framkommer också att riskerna med språkbrister varierar mellan mycket lindriga till katastrofala. De risker som bristerna kan föra med sig handlar bland annat om felaktig behandling och ökad otrygghet bland brukare.

– Det var inte ett så oväntat resultat. Vi har pratat mycket om det här och försökt jobba med det, och att man skulle titta närmare på det för att kunna åtgärda de risker man ser, säger Dag Wallströmer, socialchef i Vingåker.

Att riskanalysen skulle ge varierat resultat förstod man.

 – Vi visste att man skulle hitta bekymmer, det var därför vi tittade. Det som händer nu är att vi fått i uppdrag av nämnden att fundera på vilka av de här åtgärderna vi kan genomföra direkt, utan ekonomiska resurser. Och vilka av åtgärderna som är sådana att vi behöver mer pengar, fortsätter han.

Kommunen har under en längre tid haft utbildningar och språkstöd för att motverka språkbrister.

– Vi har jobbat med det här på olika sätt länge och kommer att fortsätta med det. Det här är ingen tillfällig satsning, det här handlar om att vi ska hitta metoder som är hållbara över tid och som kommer att bestå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!