Förra sommaren testade Kulturskolan och kommunen att ha sommarskola för nyanlända ungdomar. I juli är det dags igen, och genom musik och aktiviteter är målet att utveckla elevernas kunskaper i det svenska språket under skoluppehållet.
– Under sommaren möter många elever andra personer med samma språk, och tappar därför ganska mycket av det svenska språket. Då är vårt mål är att upprätthålla svenskan och bli en kanal mellan eleverna och oss, säger Abeer Zreik, lärare på Kulturskolan.
På sommarskolan ska samhällsfrågor, kultur, musik och aktiviteter varvas med språkutveckling.
– Genom olika ämnen och kultur är vårt mål att utveckla elevernas språk och ge dem kunskap. Vi går igenom olika ämnen så som hur man kan komma in i samhället. Det är viktigt att skapa en mötesplats i samhället och finna olika metoder för att öka elevernas intresse och få dem att använda språket, fortsätter Abeer Zreik.
Efter förra sommarens skola var det många elever som ville fortsätta språkinlärningskursen. Abeer Zreik berättar att flera elever i början av veckan hade svårt för det svenska språket, men vartefter ställde de fler frågor och ville lära sig mer.
– Sommarskolan har visat ett bra resultat. När det kommer till musik är det en stor skillnad mellan skolor i andra länder och här, där är musik en hobby och inte ett riktigt ämne i skolan. I Sverige är musiken ett ämne man får betyg i, därför försöker vi visa att musiken också är viktig.