De flesta känner till den svårutrotade växten parkslide – eller har i alla fall hört namnet. Men det finns fler främmande invasiva arter, både bland växter, djur och svampar. Invasiva främmande arter har med människans hjälp flyttats från sin ursprungliga miljö och i sin nya omgivning börjar de sprida sig snabbt och orsakar skador på ekosystemen.
Nu hör Vingåkers kommun till det 70-tal kommuner i landet, som i sommar deltar i Naturvårdsverkets kampanj om just invasiva främmande arter och hur vi, helt oavsiktligt kan sprida dem.
– Det kan till exempel vara att man lämnat trädgårdsavfall i naturen, tömt akvarievatten i en damm eller flyttat båtar eller fiskeredskap mellan vatten utan att rengöra dem, säger Henrik Lange, handläggare på Naturvårdsverket.
Upptäcker man invasiva växter, som jätteloka eller parkslide, i trädgården är rådet att man ska packa växten i dubbla plastsäckar, som noga försluts. Därefter ska de till återvinningscentralen – absolut inte till komposten. I Vingåker tar Viks återvinningscentrals personal emot rester av invasiva växter, men de ska slängas i en särskild container, inte i "trädgårdsavfall".
Andra sätt som man oavsiktligt kan sprida invasiva arter på, är exempelvis att frakta trädgårdsavfall på öppna släp. Ramlar eller blåser något av kan det leva vidare i naturen och med sin ofta aggressiva tillväxt, förstöra för känsligare inhemska växter.
Arterna på EU:s lista över invasiva växter, som finns i Sverige, är gudaträd, gul skunkkalla, japansk träddödare, jättebalsamin, jätteloka, sidenört, syrenslide och tromsöloka. Parkslide, blomsterlupin och vresros står inte på EU:s lista över invasiva arter, men de kan också ställa till med problem.
Det finns också invasiva djurarter, bland annat den sibiriska ekorren. Släpps de här arterna ut, eller rymmer, i den svenska naturen trivs de ofta ypperligt, men riskerar att slå ut våra egna arter. Är djuret EU-listat som invasiv art ska det avlivas av veterinär. I Sverige gäller det bland annat gulbukig, rödörad och gulörad vattensköldpadda, sibirisk jordekorre, bisam och mårdhund samt kinesisk ullhandskrabba.
Under sommaren kommer Vingåkers kommun skicka ut Naturvårdsverkets broschyr till alla hushåll, inklusive sommarhushållen i Vingåker, med information om hur man utan avsikt riskerar att sprida invasiva arter och tips om hur man ska göra istället.