Tre halvdagar och en heldag, totalt 20 timmar, kommer personalen vid individ- och familjeomsorgen att avsätta för att Vingåkers kommun ska bli HBQT-certifierad.
Förkortningen står för homosexuella, bisexuella, trans- och queerpersoner.
Det är RFSL- Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter som håller i certifieringen.
På plats var i princip hela IFO, vilket innebär att ett trettiotal personer var på plats.
Socialnämndens ordförande Robert Skoglund har kämpat i sex år för att få en HBTQ-certifiering i Vingåkers kommun, berättar han och han var på plats på Hjälmargården under ett par timmar och deltog bland annat i ett grupparbete som utgick vad det finns för normer kring HBQT-frågor i ens yrkesutövande.
Klart är att de flesta tänker i ett heteroperspektiv, och hur skulle man reagera om en manlig arbetskamrat en dag kommer i kvinnokläder?
– Hur hanterar man det? Och hur hanterar vi en klient när man träffas, hur pratar vi och hur ställer vi frågor? Jo, utifrån ett heteronormativt perspektiv, konstaterar Skoglund.
Men några i gruppen berättade att de har ett annat perspektiv och inte automatiskt utgår ifrån att en kvinna är ihop med en man, och tvärtom. Man utgår ifrån tre kön: man, kvinna och personer som inte identifierar sig med något av könen.
– Det som var mest intressant var att höra hur handläggarna diskuterade detta, vilket man inte gjort förut.
Skoglund framhåller att klienter och personal ska oavsett sexuell läggning känna sig välkomna och mottagandet ska vara likadant för alla. Och med en utbildning och certifiering ska personalen vara trygga i att de bemöter sina klienter på ett bra sätt.