Snart stänger det anrika konditoriet

City konditori planerar att stänga i slutet av året.Därmed går en epok i graven och Vingåker blir utan ett riktigt kondis.

kjondis4PA.jpg

kjondis4PA.jpg

Foto:

Vingåker2015-10-29 17:34

Kund efter kund frågar samma sak. "Hur länge till har ni öppet"? Elaine Håkansson som står bakom disken svarar att de troligen håller öppet fram till jul.

– Det är ett väldigt klassiskt ställe och folk tycker att det är tråkigt om det försvinner, säger hon.

Bakelser, kakor och mackor. Bullar, wienerbröd och bryggkaffe. Vi är i City konditoris lokaler strax intill järnvägsbron i centrala Vingåker. Det här är Vingåkers enda kvarvarande riktiga konditori. Om man med riktigt menar att de bakar det allra mesta från grunden.

Windsorbakelserna hör till det som lämnat mest avtryck efter sig. Receptet är hemligt och ligger i kassaskåp. Varför just Vingåkersvarianten av bakelsen nått en viss berömmelse kan dock inte Håkansson svara på.

– Du frågar fel person. Jag är ingen fikamänniska, jag tar bara en kopp kaffe. Jag blir trött på sötsaker av att stå här hela dagarna, säger hon.

Och kanske är det lätt hänt. Hon har arbetat här som cafébiträde i 20 år. Men konditoriet har funnits i släkten betydligt längre än så. Jag ringer upp Elaine Håkanssons mamma Britt-Marie Eriksson som äger konditoriet tillsammans med sin syster Rose-Marie Lind.

– Vår far köpte det 1964 men då hade det redan varit igång en tid. Hur länge minns jag inte. Innan pappa tog över det hette det Hugos, säger hon.

Rose-Marie Lind tycker att det roligaste har varit den sociala biten. Mycket arbete förstås, men samtidigt många trevliga möten.

– Min syster har stått i bageriet och jag har skött det andra. Stått i affären och gjort smörgåsar.

Inne i serveringsdelen av konditoriet har katrineholmarna Roland Haglund och Ann-Marie Holgersson precis satt sig.

– Vi tar det när vi ändå är ute och åker i skogarna. Och så får jag min operabakelse här, säger Roland Haglund.

Båda tycker att det är synd att deras fikaställe i västra Sörmland försvinner.

– Det är inget speciellt egentligen, men de har väldigt gott bröd. Och så är det mysigt här, säger Ann-Marie Holgersson.

Britt-Marie Eriksson har dock en förhoppning om att konditoriet ska leva vidare i någon form.

– Vi ska avsluta vårt först. Sedan hoppas jag att någon är intresserad av att köpa det. Vi har inte satt ut något än, men det har varit några som visat intresse, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om