– Det verkar alla partier vara positiva till, att säkerställa att vårdpersonal kan prata, kommunicera och förstå svenska på ett bra sätt. Det är ganska självklart, säger Robert Skoglund (S), ordförande i socialnämnden.
Nu föreslår socialnämnden till kommunfullmäktige att de ska få uppdraget att utforma ett språkkrav.
– Det handlar delvis om att ta fram vad vi ska göra med den personal vi har i dag som är språksvaga, vilka insatser kan vi göra för dem. Den andra delen handlar om vad vi gör med personal som vi ska anställa.
Kommunen anställer närmare 50 nya personer varje år inom verksamheterna. Innan ett språkkrav blir verkligt, måste nämnden utforma tester och vilka grundläggande språkkrav som ska gälla.
– Det finns med i budgetäskandet. Personal ska kunna genomföra det på här på ett bra, konstruktivt sätt. Sen behöver vi också handledare som utbildar folk. Det är en rätt stort del som motionen kommer att rendera till i budgeten.
Lite mer än tre miljoner har nämnden begärt för att få till ett språkkrav. I summan ingår bland annat en tjänst för kompetensbedömning, handledare och mentorskap.
– Jag håller med om att det här är viktigt. Vi vet att många framöver som söker sig är människor som kommer från andra länder. Vi ser inte att svenskar väljer det här yrket. Jag kan inte se att vi gör det här på ett annat sätt. Det blir en brist som kan få stora konsekvenser om man inte lyckas med sitt uppdrag.