Snart kan framgång och flit i skolan prisas extra

Från nästa år ska särskilt betydelsefulla insatser i skolan belönas med mer än en axelklapp. Två nya, kommunalt finansierade priser ska införas.

Två förslag till kommunen har kokats ner till en vilja att dela ut pris till elever och personal i barn- och utbildningssektorn.

Två förslag till kommunen har kokats ner till en vilja att dela ut pris till elever och personal i barn- och utbildningssektorn.

Foto: Henrik Montgomery och Fredrik Sandberg/TT

Vingåker2021-05-21 06:33

Det är i vart fall vad barn- och utbildningsnämnden hoppas. Nu har förslaget skickats vidare till fullmäktige för avgörande.

Förutsatt att det inte spolas där, kan det verkställas med en första utlysning vårvintern 2022.

Att ära den som äras bör gäller inte endast framtida prisvinnare. Förslaget kommer ursprungligen varken från nämnden eller dess förvaltning, utan från politiskt oppositionshåll – och en kommunmedborgare.

– De ska ha all kredd. Att vi har kunnat utveckla deras förslag känns mycket roligt, tycker nämndens ordförande Ing-Mari Frössevi (C).

Hösten 2020 väckte moderata skolpolitikern Fredrik Andersson en motion om att införa ett kommunalt stipendium till särskilt framgångsrika elever. Förslaget syftade till att belöna den avgångselev i nian som uppnått högsta avgångsbetyget och meritvärdet.

Några månader senare hakade Björn Blid på med ett snarlikt medborgarförslag. Han föreslog ett stipendium till högstadieelever som visat prov på berömvärt förbättringsarbete.

Det där med stipendium kan de slå ur hågen. Barn- och utbildningsförvaltningen, som utrett förslagen, tycker att rena priser är bättre då det trots allt är utförda prestationer som ska belönas.

Med den förändringen, föreslås nu två årliga priser.

Det ena ska vara ett medarbetarpris. Vem som helst som bor i kommunen kan nominera en person eller en arbetsgrupp som anses ha bidragit till barns och elevers utveckling.

Medarbetarna kan arbeta i förskola eller grundskola, på Kulturskolan eller fritids samt inom centrala elevhälsan. Tanken är att nämnden ska utse en eller flera vinnare, och dela ut priset vid vårens sista möte.

Det andra priset ska tilldelas elever i Slottsskolan årskurs 9. Två elever kan få pris för att de, utifrån sina förutsättningar, svarat för längsta möjliga kunskapsutveckling.

Ytterligare två ska kunna prisas för att de till exempel visat särskilt gott kamratskap.

– Skolan har både ett kunskapsuppdrag och ett värdegrundsuppdrag. Enligt skollagen är de likvärdiga. Dessa priser tydliggör uppdragen på ett bra sätt, tycker Frössevi.

Det är lärarna som nominerar eleverna. En jury bestående av Frössevi, skolchefen, högstadiets rektor och kurator samt en mentor i nian ska utse vinnarna. Priset delas ut i samband med skolavslutningen.

Enligt förslaget kostar priserna kommunen 12 000 kronor per år. Varje vinnare föreslås belönas med 2 000 kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!