Snabbtågens förtur drabbar pendlarna

När fler snabbtåg får företräde blir det pendlarna som drar det kortaste strået. Resetiderna förlängs med allt från 5 minuter till hela 36 minuter.

Vingåker2015-01-05 08:00

Antalet "förbigångar", det vill säga då regionaltågen får vänta vid en station för att släppa förbi ett snabbtåg, har ökat på sträckan mellan Hallsberg och Stockholm de senaste åren. Sträckan, som benämns Sörmlandspilen, har totalt 21 avgångar. 2013 var det sex tåg som var tvungna att stanna vid stationer för att låta andra tåg åka förbi, nu är det nio. Restiden kan förlängas med 6–7 minuter som kortast och 36 minuter som längst.

Anledningen är de nya aktörerna på marknaden i kombination med att snabbtågens framfart prioriteras framför lokaltågen.

– SJ:s nya konkurrens förvärrar det redan existerande problemet med att vi har det för trångt på spåren, säger Göran Gullbrand, projektledare på Mälab.

Ursprungligen skulle både MTR och Citytågen börja trafikera Västra stambanan efter sommaren 2014. Citytågen beslöt sig dock för att inte fullfölja sina planer, och MTR sköt upp sina till efter årsskiftet. Göran Gullbrand menar att situationen därmed ser bättre ut än vad den hade kunnat göra. Tidtabellen som började gälla från och med den 14 december har redan tagit hänsyn till MTRs trafik, så det tillkommer inga ytterligare förbigångar under 2015. Han anser också att de har lyckats planera nya förbigångar så att de drabbar färre resenärer.

– Det längsta stoppet gäller tåget som åker 16.44 från Stockholm. Det har ett uppehåll i Vingåker på 36 minuter innan det åker vidare. Tidigare låg det här uppehållet i Södertälje, och då drabbades fler resenärer. Det är tyvärr så att ju längre ut på "Pilen" man ligger, desto mer drabbas man av de förlängda restiderna.

– Vi är alltid besvikna när man gör sådana här justeringar. Affärsresenärerna prioriteras, och så kan man inte ha det om man vill ha en fungerande regionaltrafik, säger Viking Jonsson, (S) ordförande i regionstyrelsen i Vingåkers kommun.

Orsaken till att snabbtågen får företräde är att Trafikverket har bedömt det som mer samhällsekonomiskt.

– Vi försöker se till att de tar hänsyn till annat i sin bedömning. Vi kämpar för regionaltrafiken, men det är en pågående process, säger Göran Gullbrand.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om