Göran Sten, som var med och skrev debattartikeln som kritiserade bygget och planerna på att använda delar av den utdömda skolan till fritidsverksamhet, är också skyddsombud på Marmorbyns skola. Han säger sig inte längre ingå i projektgruppen med representanter från Vingåkers kommunfastigheter, byggentreprenören och skolpersonal. Han lämnade eftersom han upplevde att intresset för att lyssna när han påtalade olägenheter och arbetsmiljöproblematik var lågt.
– De har inte varit intresserade. Jag lämnade för att jag inte kan stå för vad de gör, trots att jag påtalat massvis med saker, säger han.
Den äldre skolbyggnaden har han dömt ut i sin roll som skyddsombud. Han påtalar igen att det är mögel i källaren, källarens avlopp översvämmas, taket läcker och det är mögel på vinden. Även ventilationen är bristfällig. Enligt Göran Sten är skadorna på byggnaden så omfattande att det vore rent olämpligt att spara och åtgärda någon del av den, vilket nu är planen.
– Det är bara en dålig idé. Det är så mycket som behöver åtgärdas att det inte är ekonomiskt försvarbart. Det handlar inte om någon liten uppfräschning, säger han.
Enligt Agneta Arvidsson, barn och utbildningschef på Vingåkers kommun, skulle delen där fritidshemmet har sin verksamhet vara mer skonad från problem. Det är en bild som Göran Sten inte delar alls. Under onsdagseftermiddagen träffade han Arvidsson och redogjorde för vad det är som behöver åtgärdas, utifrån hans perspektiv.
– Jag nämnde då dränering, ventilation, tak med mögel, sanering av grund och ny värmeanläggning.
Idén om att behålla fritids verksamhet ska, enligt Agneta Arvidsson, ha kommit från personalen själva.
– Min bild är att det är en idé som diskuterats eftersom man insett att den nya skolbyggnaden är för liten. Inte att man verkligen vill ha det så, fortsätter Göran Sten.
Katrineholms-Kuriren tar kontakt med Lars Ingebrigtsen, VD för Vingåkers kommunfastigheter, för att få svar på om projektmötena protokollförs och om berörda parter kan kontrollera dessa för att se att de uppfattats korrekt i förda diskussioner. Via sms svarar han:
– Vi arbetar alltid med hög transparens. Gällande våra projekteringsmöten där, av verksamheten, utsedda deltagare deltar så anses dessa justerade och godkända efter gemensam genomgång och eventuell justering vid nästkommande möte.
Med andra ord finns möjlighet att reda ut eventuella missförstånd?
– Ja, om det skulle finnas något sådant, vilket vi försöker undvika, svarar Lars Ingebrigtsen vidare.
I kommunfullmäktiges protokoll, där uppdrag om att bygga ny skola i Marmorbyn tilldelades Vingåkers kommunfastigheter, sammanfattas ärendet i löpande text. Där står det att den äldre skolbyggnaden kommer att rivas då den nya står klar. Att man inte håller sig till planen irriterar Göran Sten.
– Det står ju hur tydligt som helst där, säger han.
När vi undersöker vad som verkligen beslutats, om Vingåkers kommunfastigheter är fria att agera utifrån de uppdragpunkter som de gavs, eller om det också är den sammanfattande skrivningen, där det står att den gamla byggnaden ska rivas, som gäller får tidningen prata med juristen Niklas Witt, som vanligen anlitas av Vingåkers kommun.
– Det som Vingåkers kommunfastigheter ska förhålla sig till är de beslutade punkterna. Det som står i sammanfattningen är inget beslut. Det har inget juridiskt värde. Har de gjort så som punkterna säger har de inte gjort något fel, säger han.