Skolskjutsmotion går mot ett avslag

Roger Fredmans (VTL) motion om en översyn av kommunens reglemente för skolskjutsar ser ut att få avslag.

Vingåker2014-01-16 05:00

Roger Fredman skrev 30 september en motion till kommunfullmäktige där han föreslog att fullmäktige ska ge barn- och utbildningsnämnden i uppdrag att se över skolskjutsreglementet. Fredman föreslog reglementet bör förändras i syfte att öka valfriheten för elever och föräldrar att välja skola, kommunal eller friskola, inom kommunen.

I det tjänsteutlåtande som barn- och utbildningsförvaltningen gjort skriver utredarna att alla familjer har rätt att välja skola för sina barn, och att valfriheten därmed redan finns. "När vi ser till elevernas bästa måste vi utgå från att kommunens ekonomiska resurser är begränsade. Barn- och utbildningsnämnden har en budgetram att hålla sig inom. Skolskjuts för alla elever oavsett vilken skola de väljer skulle ofrånkomligen ge merkostnader. Denna kostnad gör då att resurserna till annan verksamhet måste minska. I förslaget till nytt skolskjutsreglemente ingår att upptagningsområden återinförs. Vår bedömning är att prioritering av den pedagogiska verksamheten är angelägnare än att prioritera skolskjutsar när elever väljer annan skola än den som anvisats. Valfriheten för elever och föräldrar att välja skola finns, även om kommunen inte alltid står för resekostnaden" skriver utredarna.

Barn- och utbildningsutskottet föreslog den 31 oktober att Fredmans motion borde avslås eftersom ett arbete med en översyn av skolskjutsreglementet redan har påbörjats och motionen blev därefter en fråga för barn- och utbildningsnämnden.

På sammanträdet 11 november beslutade barn- och utbildningsnämnden att föreslå för kommunfullmäktige att avslå Roger Fredmans motion med hänvisning till att en översyn av skolskjutsreglementet redan påbörjats. Andrea Taylor (VTL) yrkade på att ärendet återremitteras till barn- och utbildningsförvaltningen för att utreda vad kostnaderna skulle bli om skoleleverna i Läppe erbjuds skolskjuts till Österåkerbygdens friskola samt om samtliga elever, som uppfyller kraven enligt skolskjutsreglementet, får rätt till skolskjuts oavsett val av skola inom Vingåkers kommun och oavsett vad skollagstexten säger. Andrea Taylors yrkande röstades dock ner av nämnden och hon reserverade sig mot beslutet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om