För John-Erik Olsson, pensionerad lantbrukare från Kogölet vid Båsenberga, är mycket bestämd med att han har blivit väldigt trevligt, professionellt och bra bemött.
Artikeln handlar i stället om vad John-Erik Olsson uppfattar som ett systemfel och ett slöseri med våra gemensamma skattepengar. Om att han skickats till olika mottagningar i Sörmland och Östergötland i hopp om att få en hörapparat, men i stället fått göra nya hörselprov och få beskedet att man har så mycket att göra för närvarande vilket i sin tur innebär att han får vänta på en utprovning.
Det är en kall och lite ruggig vårmorgon. Från sitt köksfönster vid Kogölet har John-Erik Olsson utsikt över åkrarna vid Båsenberga. Småfåglarna trängs vid fågelbordet och får sällskap av en hackspett. Inne i huset har John-Erik och hustrun Inger precis druckit morgonkaffet.
– Det var min fru som tyckte att jag hörde dåligt. Jag tänkte nog inte på det själv, säger John-Erik Olsson som tror att hans liv som lantbrukare och jägare kan ha satt ner hans hörsel.
John-Erik Olsson fick en tid på Vingåkers vårdcentral den 1 november förra året och åkte dit för att bli undersökt. Först hittade man en vaxpropp vilken togs bort och därefter fick John-Erik Olsson göra ett hörselprov. Hustruns påpekanden om att han hör dåligt visade sig vara stämma och han remitterades till Kullbergska sjukhusets hörselmottagning.
– Den 2 december fick jag göra ett andra hörselprov på Kullbergska och då konstaterade man att jag hör dåligt på de låga tonerna och att jag skulle behöva en hörapparat, säger John-Erik Olsson.
Någon hörapparat fick John-Erik Olsson inte prova ut. På mottagningen meddelande man han att man har så mycket att göra och han remitterades i stället till ett privat sjukvårdsföretag i Norrköping. Den 7 mars var John-Erik Olsson i Norrköping och fick då göra ett tredje hörselprov, men någon hörapparatsutprovning blev det inte den här gången heller.
– De sa också att de hade så mycket att göra och att jag skulle få vänta, säger John-Erik Olsson.
Nu, den 21 april, har John-Erik Olsson fått en ny tid i Norrköping. Denna gång hoppas han att han kan få sin hörapparat utprovad, trots mer än fem månaders väntan efter vårdscentralsbesöket.
– Personalen har bemött mig väldigt bra, det är inte det som det handlar om, och jag förstår att sjukvården är en väldigt stor apparat och att resurserna inte räcker till. Men jag tror att man skulle vinna på att driva landstingen mer som stora företag. Vad som är systemfelet, det kan jag inte säga. Det här är våra skattepengar som jag anser att man slösar med när jag får åka och göra om prov efter prov. Det blir ju inte fler audionomer för att man gör tre hörselprov på mig men inte har tid att prova ut själva hörapparaten, säger John-Erik Olsson.
Malena Nilsson, enhetschef för hörselvårdsmottagningen i länet, kan inte kommentera John-Erik Olssons enskilda fall. Hon förklarar däremot generellt att det första hörselprovet, som görs på vårdcentralerna, är en enklare form av screening. Patienten blir därefter remitterad till en hörselvårdsmottagning och får där göra en audionomisk utredning som omfattar bland annat ett nytt hörselprov. På grund av de långa köerna för utprovning av hörapparat för närvarande kan patienten bli vidareremitterad till en extern utprovare, men i dessa fall brukar hörselprovet från landstingets mottagning skickas till utprovaren och inget nytt prov brukar generellt behövas.
– Jag är inte 100 procent säker på att hörselprovet som vi tagit på vår mottagning i Katrineholm har skickats till de externa mottagningarna. De flesta patienterna remitteras direkt från vårdcentralen till extern mottagning av oss och då tas det alltid ett hörselprov så som vi skulle gjort om vi träffade patienten på vår mottagning, säger hon.
Malena Nilsson berättar att situationen är mycket ansträngd på länets hörselvårdsmottagningar på grund av bland annat långtidssjukskrivningar och att audionomer har sagt upp sig. Det råder stor brist på audionomer i hela landet och konkurrensen om dessa specialister är hård.
– Läget är bekymmersamt. Vi kan inte hålla väntetiderna för närvarande och erbjuda vård inom 90 dagar som vi är skyldiga att göra enligt vårdgarantin. Då blir vi i stället tvungna att erbjuda patienten vård på annan ort, säger Malena Nilsson som berättar att man har en överenskommelse privata aktörer på flera orter. De externa utprovarna av hörselhjälpmedel erbjuder vård inom 5-6 veckor.
– Jag har en god förhoppning om att vi snart ska kunna erbjuda en väntetid som vi kan vara stolta över, säger Malena Nilsson.
Katrineholmaren Monica Johansson (S) är vice ordförande i länssjukvårdsnämnden. Hon ger samma bild av den ansträngda situationen inom hörselvården i Sörmland som Malena Nilsson. Att man remitterar till privata aktörer är ett sätt att korta de långa köerna. Johansson kan inte heller kommentera det enskilda fallet men säger att det låter konstigt att John-Erik Olsson skickats till Norrköping bara för att göra ett tredje hörselprov.
– Jag kan i grunden hålla med honom utan att veta hur det gått till här. Har man färska tester så borde man inte behöva göra om provet. Det låter inte som någon god ekonomisk hushållning, säger Monica Johansson.