Machofabriken är ett norm- och värdegrundsarbete som riktar sig mot unga och startades av den ideella föreningen MÄN som arbetar mot mäns våld och Unizon som är ett riksförbund för kvinno- och ungdomsjourer. På Slottsskolan i Vingåker drivs projektet av Sofie Dahl, skolkurator, Henning Samuelsson, behandlingspedagog på socialtjänsten och Emelie Trolin, verksamhetsansvarig för Kvinno- och tjejjouren Miranda i Katrineholm.
– Vi ville börja tidigt och tyckte att årskurs sju var en bra start, säger Sofie Dahl.
Under seminariet placeras eleverna i smågrupper och får olika diskussionsfrågor som de går igenom själva medan ledarna går runt mellan borden. Frågan "vad tänker jag på när jag hör ordet samtycke" sätter igång diskussionerna och Henning Samuelsson berättar om samtyckeslagen och att samtycke även krävs för att vara med på bild eller kallas för ett smeknamn.
– Det är viktigt att man känner att man kan säga nej, säger han.
Planen är att alla klasser inom tre år kommer att ha gått igenom Machofabriken. Mycket av fokuset ligger på att minska förekomsten av våld, kränkningar och trakasserier bland unga.
– Män och pojkar står för majoriteten av allt våld i samhället och det grundar sig i destruktiva könsnormer och de normerna vill vi bredda, säger Emelie Trolin.
– Det är viktigt att påtala att män inte är onda av naturen men att vi alla har ett ansvar, fyller Henning Samuelsson i.
Med Machofabriken hoppas de få ungdomarna att våga prata om och sätta ord på vad de känner.
– Det känns ändå som att de har en hunger för att prata, säger Henning Samuelsson.
– Det här är ett sammanhang där de inte bedöms och då vågar nog många lite mer, tror Emelie Trolin.
Träffarna kommer att pågå varannan vecka fram till påsk och avhandla, förutom normer och våld, även sociala medier, pornografi och psykisk ohälsa.
– Det är stora och tunga ämnen, men då är det också ännu viktigare att prata om det, säger Henning Samuelsson.
– Jag jobbar i vanliga fall med att möta de som har utsatts för den här sortens våld så även om det är stort och svårt så är det ännu svårare när det är försent, säger Emelie Trolin och får direkt medhåll av Sofie Dahl:
– Nu kommer vi också från tre olika verksamheter och visar att det finns stöd och hjälp att få av vuxenvärlden.