Under 18 veckor ska Sapere-metoden användas inom handikappomsorgen i Vingåkers kommun. Sapere-metoden innebär att alla sinnen ska vara aktiva vid måltiden.
– Inom handikappomsorgen finns en målgrupp som många gånger har sämre matvanor, det gäller givetvis inte alla, säger Josefin Nyberg, kommundietist.
Sapere-metoden har provats framgångsrikt inom handikappomsorgen i Katrineholms kommun och nu är det Vingåkers tur att prova.
Personalen har fått ägna tid i köket tillsammans för att lära sig hur metoden fungerar. När Katrineholms-Kuriren hälsade på i hemkunskapsköket på Vidåkersskolan i förra veckan var det full fart på matlagningen enligt Sapere-metoden med nya och spännande recept som stimulerar alla sinnen.
Aina Meyer, som arbetar som boendestödjare inom socialpsykiatrin, gjorde en sallad på ruccola, päron, vinäger, tomater och grönmögelost och syftet med denna anrättning var att alla fem grundsmaker ska framträda och på så sätt stimulera fler sinnen.
– Som boendestödjare kan jag komma med tips till vad man kan äta. Kanske kan vi inspirera till att laga god och lite hälsosammare mat i stället för att köpa en pizza. Det är jätteroligt det här, säger Aina Meyer.
– Allt vi gör inom handikappomsorgen bygger på frivillighet. Många kan vara rädda för att prova något nytt, men kanske kan vi inspirera till att äta en sallad i stället, säger områdeschefen Ann-Karin von Mecklenburg som fanns med i hemkunskapsköket för att prova nya recept.
Att använda Sapere-metoden inom handikappomsorgen innebär inte att man kommer med några pekpinnar, berättar Josefin Nyberg. Tanken är att maten och matlagningen ska vara lustfylld.
Deltagarna i Sapere-utbildningen slår sig ner runt bordet för en liten övning. På varsin tallrik plockar man på bland annat oliver, ärtor, parmesanost, ketchup, kaviar, blomkål och russin. Därefter får man känna på matvaran, lukta på den, stoppa in den i munnen och smaka samtidigt som man blundar. Därefter lägger man till ytterligare en ingrediens för att se hur smaken förändras. Russin och i kombination med parmesanost visar sig bli en smak som "gifter sig" kommer de flesta fram till.
– Blunda och känn, lukta och smaka, säger Josefin Nyberg till deltagarna. Smakerna visar sig skilja något mellan olika personer, men de flesta är överens.
Den här veckan utbildas ytterligare omsorgspersonal i Sapere-metoden. Därefter är det tanken att projektet ska starta ute i verksamheten.