– Det är angenämt att driva ett företag som går bra, säger vd Stefan Jacobsson.
Jacobssons Smide och Motor blev lagom till företagets 70-årsjubileum 2017 servicelämnare för John Deeres skogsmaskiner vilket innebar ett lyft för företaget. Att vara servicelämnare betyder att företaget dels servar och reparerar John Deeres skogsmaskiner, dels gör en sista översyn av helt nya skogsmaskiner innan de levereras till kunderna.
– Tillbehören som kunderna beställt när de köpt maskinerna ska monteras. Alla servicepunkter ska kollas. Även om vi inte säljer maskinerna själva så tjänar vi på dem, säger Stefan Jacobsson.
De första åren var företaget servicelämnare tillsammans med Bil och Traktorservice i Nyköping. Sedan i våras är Jacobssons Smide dock ensam servicelämnare, vilket inneburit att företaget fått ännu en skjuts. Inte ens covid-19-pandemin har tagit udden av framgången för Jacobssons Smide som i år har nyanställt tre personer.
– Det vart väl kanske en månads förskjutning på alla maskiner som var beställda. Nu börjar maskinerna dimpa ner så den här hösten har vi extremt mycket att göra istället, säger han.
Jacobssons Smide erbjuder även reparationer av lantbruks- och entreprenadmaskiner av andra märken än John Deere samt diverse svets- och smidesarbeten. Företaget är återförsäljare för Fogelsa släpvagnar och har en butik som säljer bland annat smörjmedel, högtryckstvättar, kläder och leksaker.
Företaget startades av Stefans Jacobbsons farfar, Eric Jacobsson, på den norra sidan av Högsjövägen i Vingåker 1947. Han hade en smidesverkstad och sysslade bland annat med hovslageri. 1961 började Erics son Bengt att arbeta i företaget. Han hade ett stort intresse för maskiner. 1963 flyttade företaget över Högsjövägen till den plats där det nu ligger. På gårdarna ersattes hästarna av maskiner och 1974 blev Jacobssons Smide återförsäljare av traktorer och andra lantbruksmaskiner från David Brown/Case. 1987 valde företaget att istället representera John Deere.
– Det var väldigt framgångsrikt förr i tiden med traktorer när det fanns fler lantbrukare med mindre gårdar. Min far var väldigt duktig på att sälja, säger Jacobsson.
Han började själv på företaget 1994.
– Jag är fordonsutbildad och började som mekaniker. Jag har ingen ekonomiutbildning eller företagsutbildning utan är självlärd av mina föräldrar.
Nu är han tredje generationens ägare till företaget.
– Det är ärofyllt. Jag har tagit ett eget beslut att driva det här vidare. Min far har alltid sagt att jag inte ska känna något krav att jag måste ta över.
73-årige Bengt Jacobsson jobbar fortfarande tre dagar i veckan med bland annat smidesjobb.
Företagets lokaler har byggts till i flera omgångar. Nu finns tankar på att bygga ut verkstaden så att det blir plats för fler skogsmaskiner. Skogsmaskinerna tar större plats än traktorerna som företaget främst jobbade med tidigare. Något beslut om utbyggnad är dock inte fattat ännu.
– Vi vill inte göra det för vräkigt på en gång. Vi vill vara säkra att se att det håller med finansiering och ekonomi.
2013 slutade företaget sälja lantbruksmaskiner från John Deere och fokuserade istället på service och reparationer. Eftersom antalet lantbrukare minskat blev det ett par tuffa år för Jacobssons Smide och Motor.
– Det var sura år. Det var 3-4 år på raken som vi gjorde minus och det var tråkigt, men när skogsmaskinerna tillkom blev det en nystart, säger Stefan.
– Skogsmaskinerna tjänar vi pengar på året runt. Lantbruket är ju väldigt säsongsbetonat.
Skogsmaskinerna som företaget jobbar med utgörs främst av skördare som sågar ner träden och skotare som fraktar ut stockarna till vägen. Personalen från Jacobssons Smide & Motor åker ofta ut i skogen och servar och reparerar maskinerna på plats.
En orsak till att det avverkas mycket skog är att insekten granbarkborren skadat många träd.
– Det är jättehögt tryck på entreprenörer att de ska komma och avverka i tid. Många entreprenörer som har mycket att göra och är i behov av service och reparationer.
Jacobssons Smide har för närvarande sju anställda varav fem är mekaniker.
– Det skulle finnas plats för en mekaniker till, men då vill man få in en mekaniker som man kan ta till fulldrift på en gång. Det är så invecklade maskiner man har att göra med så man behöver kunna väldigt mycket.
Ett viktigt mål för verksamheten är att hålla servicegraden uppe. Det gäller att snabbt kunna reparera skogsmaskiner som gått sönder. Maskinerna är mycket dyrbara och det kostar mycket för entreprenörerna att stå still.
– Det går inte att sätta en kund på väntelista. Maskinen kan inte stå en hel vecka. Den måste gå. Det kan vara svårt att lösa, men vi gör vårt bästa.
Företaget siktar även på att utföra mer service och sälja mer reservdelar. Förra året uppgick omsättningen till 11,5 miljoner kronor. Stefan bedömer att den kommer att öka med cirka en miljon kronor i år.
– Vi kanske hamnar på drygt 12 miljoner. Det är det bästa sedan vi slutade med traktorer. Vi är tillbaka i business. Det är lätt att gå till jobbet när man känner så.