Second hand Vingåker skänker 70 000 till Ukraina

Välgörenhetsbutiken Second hand Vingåker skramlar i vanliga fall till Lettland och andra länder i Baltikum. Men i veckan får även Ukraina ta del av hjälpen. "En transport har kommit in i Ukraina redan", säger butiksföreståndaren Lars-Göran Lindskog.

Lars-Göran Lindskog, butiksföreståndare för Second hand Vingåker.

Lars-Göran Lindskog, butiksföreståndare för Second hand Vingåker.

Foto: Emmilie Haglund

Vingåker2022-03-13 13:49

Second hand Vingåker brukar se till att alltid ha en buffert för oförutsedda katastrofer. De tycker att det är viktigt att kunna stötta direkt om något händer, berättar Lars-Göran Lindskog, butiksföreståndare. 

– Vi ser till att vi har en liten summa vi kan skicka snabbt, för det uppstår ibland katastrofer i världen. När det gäller Ukraina har vi ingen direktkontakt med landet, men vi har fått stöttning av Samhjälp i Jönköping sedan tidigare. De har hjälpt oss rent praktiskt med transporter och nu visste vi att de hade kontakter in i Ukraina, säger han. 

Pengarna kommer att gå till mat och andra förnödenheter, samt transporten dit, enligt Lars-Göran Lindskog. 

– Jag hade kontakt med Samhjälp i fredags och de har redan haft en transport som har kommit in i Ukraina, och en stod på gränsen i Polen just då. Det är en mycket skicklig organisation, de har 90-konto och jag har träffat två av deras volontärer som kör lastbilarna. 

undefined
"Det är det som gör att vi kan skicka ut så mycket", säger Lars-Göran Lindskog om att Second hand Vingåker drivs av volontärer.

Även butiken i Vingåker drivs av volontärer, förklarar Lars-Göran Lindskog. Så har det varit sedan Gösta och Ingeborg Medin samt Åke Nordin drog igång verksamheten för ungefär 25 år sedan och fick använda lokalen utan kostnad. 

– Ingen av oss har heller någon ersättning. De som driver Cityhallen står för värmen och hyran för lokalen, och det är det som gör att vi kan skicka ut så mycket, säger han. 

Han är nöjd över att de har kunnat hjälpa till och öppnar för möjligheten att skicka mer pengar i framtiden. 

– Det känns väldigt skönt. Vi beslutade i tisdags om 50 000 kronor i första skedet, och det kan hända att det blir mer. Då kom en privatperson och sa "Det ni säljer i bottenvåningen på lördag dubblar jag". Då sålde vi för tiotusen, vilket dubblades, så nu blir det cirka 70 000 kronor sammanlagt som kommer att gå till Ukraina. 

Pandemin har inte varit lätt för butiken, men genom att begränsa antalet kunder har de ändå kunnat ha dörrarna öppna i stor utsträckning. 

– Vi har fortfarande en gräns, i lördags hade vi max 25 personer. Skulle vi släppa in alla som kommer till oss skulle det bli väldigt trångt. Personalen är ju en åldrad styrka, vi är ju mellan 65-90 år, så det är viktigt att tänka på dem också. Det vi inte har öppnat än är vårt kafé, där har vi inte fattat något beslut än. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!