SD ifrågasätter den kommunala hemspråksundervisningen

Sverigedemokraterna i Vingåker ifrågasätter nyttan med den kommunala hemspråksundervisningen. "Visserligen ska man hålla i sitt hemspråk men det kan man ju hålla i med sina föräldrar", säger Lars-Göran Karlsson (SD).

Lars-Göran Karlsson (SD) och Ing-Mari Frössevi (C). Vingåkers kommun.

Lars-Göran Karlsson (SD) och Ing-Mari Frössevi (C). Vingåkers kommun.

Foto: Arkiv/Stina Järperud

Vingåker2022-02-07 16:28

I början av januari skrev Sverigedemokraten Lars-Göran Karlsson en interpellation inför måndagens kommunfullmäktige i Vingåker. Där ifrågasatte han den kommunalt finansierade hemspråksundervisningen med tanke på den kostnad den medför.

Lars-Göran Karlsson ställde i sin interpellation en rad frågor till Ing-Mari Frössevi (C), barn- och utbildningsnämndens ordförande. Bland annat undrade han om modersmålsundervisningen bedrivs efter ordinarie skoltid, vilket han fick svar att den gör.

En annan fråga är om det finns tillfällen då man gör undantag på regeln om att minst fem sökande ska finnas för att kommunen ska erbjuda undervisning på sökt språk. Svaret där var att undantag enbart görs om det gäller ett minoritetsspråk: det vill säga finska, jiddisch, meänkieli, romani chib eller samiska.

undefined
Lars-Göran Karlsson (SD) har skrivit en interpellation där han säger sig vilja "av kostnadsskäl nedprioritera kommunalt finansierat modersmålsundervisning".

Under kommunfullmäktige gav Ing-Mari Frössevi även ett mer generellt svar på diskussionen. Hon påpekade att forskning visar att modersmålets betydelse för en individs identitet och utveckling av andra språk är bevisad. "Elever som deltar i modersmålsundervisning är tryggare och lär sig svenska bättre" berättade hon.

– Man kan bara tänka sig själv om man skulle lära sig ett annat språk så tar det ett tag innan man kan införliva det andra språket med sina tankar och känslor. Det är bra att han ställer den här frågan så vi får diskutera det. Jag vet inte hur många nationaliteter vi har i Vingåker men det är många och modersmålslärare blir många gånger en brygga mellan kulturerna, säger hon till tidningen.

undefined
Ing-Mari Frössevi (C), ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Vingåkers kommun, har gett svar från interpellationen.

Lars-Göran Karlsson håller med om att det är en viktig diskussion. Han är också nöjd med svaren från Frössevi.

– Jag tyckte att det var bra svar på frågorna, jag är nöjd. Det är en viktig sak, givetvis ska de få sin hemspråksundervisning, men det kostar mycket pengar och det måste fungera bra. Jag tycker att det är bättre att de lär sig svenska, fortfarande. Visserligen ska man hålla i sitt hemspråk men det kan man ju hålla i med sina föräldrar, säger han.

I interpellationen står det också att SD "av kostnadsskäl [vill] nedprioritera kommunalt finansierad modersmålsundervisning inom ramen för vad vår lag säger i detta ämne".

Vill Sverigedemokraterna begränsa hemspråksundervisningen i Vingåker?

– Nej, inte i nuläget. Vi ska väl diskutera det här i gruppen men inte just nu.

Interpellation

En interpellation är en fråga till riktad till ordföranden i en nämnd eller kommunstyrelsen samt till de förtroendevalda i övrigt som fullmäktige bestämmer. Interpellationen besvaras sedan i kommunfullmäktige. När interpellationen har besvarats i kommunfullmäktige får även andra ledamöter i kommunfullmäktige uttala sig. 

Källa: Vingåkers kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!