Året var 2008 när det första samverkansavtalet tecknades mellan polismyndigheten och Vingåkers kommun. I veckan har det fjärde avtalet skrivits under, och på plats för detta fanns kommunalråd Anneli Bengtsson (S) och lokalpolisområdeschef Anders Gölevik.
I våras gjorde kommunen och polisen en analys av brottssituationen i Vingåker, bland annat utifrån hur medborgarna upplever trygghet i sin hembygd. Utifrån detta tog parterna gemensamt fram sju områden som ska prioriteras under avtalsperioden som sträcker sig till 1 juni 2017.
Prioriterade områden är:
Skol och ungdomsmiljö, brotts och drogförebyggande arbete, trafiksäkerhet, klotter och skadegörelse, våldsbrott, integration och medborgarlöften.
Vid mötet mellan Bengtsson och Gölevik framkom ett par punkter som man lagt mer kraft på vid detta avtal och det är att spetsa till åtgärderna mot klotter och klottrare och arbetet med integration.
Gölevik berättar att polisen har haft informationsträffar med asylsökande och även träffar riktade till kvinnor där man diskuterat jämlikhet. Träffarna har hållit vid Mötesplatsen i Vingåker som är en samlingspunkt för många asylsökande och där de får möjlighet till att träffa svenskar och språkas vid.
– Det har uppskattats att få denna information, betonar Gölevik.
Dessa informationsträffar kommer att ske kontinuerligt eftersom det kommer nya asylsökande efter hand.
Polisens närvaro i skolorna är viktigt inte minst för så kallad kontaktskapande verksamhet. Dessutom ska polisen finnas till hands när det uppkommit situationer som kräver polisiär närvaro.
Bengtsson betonar att kommunen och polisen vårdar sin samverkan.
– Vissa gånger kan jag känna att jag vill ha polisen närvarande 24/7 för att säkerställa tryggheten för medborgarna.
Kommunen är i stort en trygg kommun. Och det finns ett mönster som Gölevik berättar om.
– Ju större tätort desto större brottslighet och desto mindre trygghet.
Bengtsson som är uppväxt i Stockholm kan konstatera att hon upplever att Vingåker är en trygg kommun.
Det nu ingångna avtalet kommer att följas upp kontinuerligt av Brottsförebyggande rådet, och det sker vid två samlade uppföljningar, en till våren 2016 och vid samma tid 2017.