Ett mycket kortfattad tal skulle kommunchefen Ralf Hedin hålla, stunden till ära, sa han. Sedan brast han ut i ett ljudligt "Yes!" och med det var talet slut.
Efter flera år av renoveringar öppnade Säfstaholms slott i fredags sina portar igen. På tre våningar finns det nu en butik, en permanent utställning om greven och före detta slottsherren Gustav Trolle-Bonde, även kallad den blinde excellensen, och ett flertal tillfälliga utställningar om alltifrån 1800-tals konst till dagens Vingåkersbygd.
Kommunstyrelsens ordförande Anneli Bengtsson (S) var märkbart glad.
– Äntligen, kan man väl säga. Jag har varit och smygtittat tidigare, men då var det fortfarande en enda röra. Men som man säger, har man väntat på något gott, har man inte väntat förgäves. Jag är väldigt glad. Slottet är ett lyft för Vingåker. Att ha ett slott vid entrén till centralorten, vilka har det?
Invigningen firades med pompa och ståt, mousserande alkoholfritt vin, en rundvisning och uppträdanden av showgruppen Widén-Strand-Poppe som iscensatte bland annat scener ur Gustav Trolle-Bondes äktenskap som ska ha gjort honom blind av sorg. Och tal så klart.
Caisa Sävheden Larsson (S), som är ordförande i kultur- och fritidsnämnden, citerade Thomas di Leva, i lätt omarbetad version:
– För ett öppet slott är allting möjligt.
Sedan klippte hon det blå-gula bandet och välkomnade kommuninvånarna med orden:
– Det är ni som bestämmer vad som ska ske här.
Att slottet ska vara till för kommuninvånarna, var även ett av Anneli Bengtssons huvudbudskap.
– Jag hoppas att medborgarna förstår vad de har för skatt här och tar del av den. Ett slott är bara en byggnad om det inte är folk i det, sa hon under invigningen.
Ralf Hedin var lite mer pratglad, när tidningen pratade med honom efter invigningen.
– Det känns otroligt roligt. Helt fantastiskt att ha ett slott mitt i byn.
Han berömde allt arbete som under de senaste åren har lagts på att få slottet i sitt nuvarande skick. Bara för att förse slottet med en fungerande ventilering behövdes till exempel ett hundratals hål borras – ett arbete som nu knappt syns längre.
Även takmålningarna, som restaurerades av en konservator med finansiell hjälp från Länsstyrelsen Sörmland, är han mycket nöjd med.
– Vilket engagemang, det är svårt att sätta ord på det.