Sabotage av avspärrningar ett problem vid Vingåkersån

Vingåkers kommun räknar med att stabiliseringsarbetet vid ån snart kommer att gå in i nästa fas. Men stora problem med sabotage av avspärrningar försvårar arbetet. "Det är tyvärr många vuxna som går där", säger Susanne Jaktlund.

Susanne Jaktlund, samhällsbyggnadschef i Vingåkers kommun.

Susanne Jaktlund, samhällsbyggnadschef i Vingåkers kommun.

Foto: Vingåkers kommun

Vingåker2022-02-19 17:03

Stabiliseringsarbetet vid Vingåkersån fortgår som planerat, men arbetet har inte varit utan svårigheter. Innan jul fanns det misstankar om att den sten de använde sig av var en bergart med höga sulfitvärden. Sulfit riskerar att försura ån som är hem åt två arter av rödlistade musslor. Därför lät de experter titta närmare på stenen, förklarar Susanne Jaktlund, samhällsbyggnadschef i Vingåkers kommun. 

– Vi ville vara helt trygga med att det inte stämde. Vi har skickat prover på analys för att vara helt trygga och det visade sig att vi har bra sten. Det kändes viktigt att verkligen utreda det, säger hon. 

Men trots att arbetet stannade av under en period tror inte Jaktlund att det kommer att påverka tidsplanen nämnvärt. 

– Det känns tryggt och stabilt att vara igång igen och vi kommer att bli klara i tid ändå. Vi har ett fönster fram till den 31 mars när vi får vara i ån och rota. Vi kommer att hinna klart med allt arbete i vattnet fram tills dess, men det har varit några intensiva veckor. 

undefined
Stabiliseringsarbetet längs med Vingåkersån går snart in i nästa fas och börjar fokusera på slänten och promenadstråket.

Susanne Jaktlund är tacksam över den samlade kompetens som de har fått ta del av i arbetet med stabiliseringen av ån. 

– Det är häftigt att lyssna på alla experter i olika områden. Det här projektet har många olika konsulter som kan olika saker. I vissa frågor krockar målen med varandra och man får hitta vägar fram som fungerar för både djur och människor. Men det brukar gå att hitta bra lösningar, säger hon och fortsätter:

– Det känns positivt att vi har unga musslor i ån, eftersom det är musslor som är väldigt hotade. Men det som är positivt för musslorna blir lite av en utmaning för oss. Vi vill ju ha en stabil slänt men också ta hand om musslorna och ge dem en bra miljö i framtiden. Men där har vi en jättebra dialog med länsstyrelsen. 

Nu räknar kommunen med att vara klara med denna del av stabiliseringsarbetet inom två till tre veckor. Sedan går de in i nästa fas. 

– Då kommer vi att vara färdiga med arbetet i vattnet. Sen ska vi återställa promenaden och cykelvägen och vi kommer att fortsätta med andra delar som inte är så akuta. 

undefined
Karta över de nuvarande avspärrningar som gäller för arbetet längs med Vingåkersån.

Men arbetet har stött på fler problem än skyddade djurarter och kontroller av stenar. Även allmänheten har visat sig vara ett hinder. Nu vädjar kommunen om att förbipasserande ska visa respekt för avspärrningarna. 

– Vi har haft ett jätteproblem med personer som går där och river ner avspärrningar. Det är stora och tunga maskiner som arbetar där och vi får tyvärr gå och kontrollera varje dag att avspärrningarna är kvar. 

Susanne Jaktlund förtydligar att det i första hand inte rör sig om genande skolungdomar, trots att Slottsskolan ligger nära. 

– Det är tyvärr många vuxna som går där. Man kan bli väldigt frustrerad. Våra entreprenörer försöker att påpeka på ett artigt och trevligt sätt och förklara varför man inte ska gå där. Man blir lite förvånad, faktiskt. Men vi får fortsätta att informera om det här, säger hon. 

Något exakt datum för när avspärrningarna tas bort vill hon inte ge, men hon tror att arbetet kommer att ta hela våren. 

– Vi kommer att fortsätta med avspärrningarna så länge vi håller på. Men det kommer att förändras lite beroende på var vi är och arbetar. Det ska bli väldigt härligt att få det klart här så småningom, vi har alla väntat länge. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!