– Vi har, som många andra kommuner, ett problem med omfattande narkotikabruk i Vingåker, säger kommunpolisen Johnny Onbiner.
Enligt honom är narkotika "vanligt förekommande" i kommunen. Vattenproverna visar att framför allt cannabis är "jättevanligt", enligt Johnny Onbiner, som tolkade proverna som togs vid två tillfällen i våras, en gång på en vardag och en gång på en helg.
Enligt vattenanalysen fanns det spår av 85 doser cannabis i vattnet vid första testtillfället och 90 doser vid det andra tillfället. En dos motsvarar mängden narkotika en person brukar konsumera vid ett tillfälle.
Även värdet för amfetamin var högt, 144 doser i vardagsprovet, men svårare att tolka enligt polisen. Amfetamin kan finnas i viss legal medicin, därför går det inte att säga hur stor del av resterna i vattnet som kan härledas från olagliga droger.
Däremot fanns det ingen nämnvärd mängd kokain i vattnet – vilket inte måste betyda att Vingåkersbor inte tar kokain utan bara att de inte gör det i kommunen.
– Vi har inte så mycket uteliv i Vingåker. Många som tar kokain gör det när de festar någon annanstans, till exempel i Norrköping eller Stockholm, säger Johnny Onbiner.
Fastän narkotikabruk förekommer i kommunen är det inte lika utbrett än i andra närliggande kommuner, enligt Johnny Onbiner.
Kommunens säkerhetsstrateg Hanna Mehaj tolkar resultaten på samma sätt:
– Jämfört med andra kommuner ligger vi rätt bra till. Siffrorna är inte direkt alarmerande.
En nyligen släppt rapport av Region Sörmland om ungas hälsa pekar åt samma håll. Av de tillfrågade elever i årskurs nio uppger åtta procent av tjejerna att de har använt narkotika vid minst ett tillfälle. För killarna är samma siffra noll procent.
Därmed ligger Vingåker under regionsnittet på nio procent för tjejer och tio procent för killar.
Vingåkers kommun analyserar narkotika i avloppsvattnet sedan förra året. Proverna tas tre gånger om året. Syftet är att kunna se trender i kommuninvånarnas narkotikabruk. Ännu är det för tidigt för att urskilja sådana, enligt Hanna Mehaj, men på sikt vill hon kunna minska användningen av droger med hjälp av testerna.
– Vattenanalysen hjälper oss att se vad vi kan sätta in för förebyggande åtgärder. Den är en del i vårt brottsförebyggande arbete, säger Hanna Mehaj.