Så kommer den "nya" Tennisparken att se ut

Förverkligandet av den nya Tennisparken är inne på upploppet och nu kan man se delar av slutresultatet. I täten för projektet står två vingåkersbor som har ett stort hjärta i bygget.

Lekplatsen.

Lekplatsen.

Foto:

Vingåker2018-05-14 10:30

Längs nylagda stengångar promenerar Marcus Gustafsson, produktionschef hos totalentreprenören Skanska och Camilla Jansson, kommunens projektledare. De diskuterar om höjden på parasollet över sandlådan ska ändras och om den gula asfalten av gummi kommer att blekas av solen. Båda bor i Vingåker och har ett extra stort engagemang i projektet.

– Man vill att det blir bra. Det är en stor sporre att få visa vad vi på Skanska kan, här på hemmaplan. Vi har försökt att använda lokala underentreprenörer. Det är lättare här än Stockholm, här vet jag precis vem jag ska vända mig till, säger Marcus Gustafsson.

Camilla Jansson tillträdde sin tjänst på samhällsbyggnadsenheten i september förra året och Tennisparken är hennes första projekt.

– Det är roligt men lite nervöst också. Man får höra både positiv och negativ kritik direkt från ortsbor. Men det känns tryggt med lokala entreprenörer.

Parken byggs i stort sett enligt arkitekternas ritning. Några förändringar är att underlaget vid gymmet har bytts från gräs till träflis, pergolan har belagts med marksten i stället för stenmjöl och färgen på kiosken ändrats till ärtgrön i stället för röd- och grönrandig.

– Kommunen har varit lyhörd och vi har fått gehör när vi har försökt hitta andra lösningar och materialval. Vissa besparingar och förbättringar har gjorts och vi har försökt bygga underhållsfritt i den mån det går, säger Marcus Gustafsson.

Den totala kostnaden beräknas till 8,8 miljoner och för de pengarna byggs en varierad park med stor lekplats, utegym, kiosk och stora ytor där allmänheten han hänga.

– Det fanns en önskan från allmänheten om en lekplats och mötesplats i centrala Vingåker. Det kom också ett medborgarförslag om en kramruta och då spann vi vidare och skapade en specialtillverkad kramhammock, säger Camilla Jansson.

Förhoppningen var att parken skulle kunna öppnas i början av sommaren men en försening av byggstarten och en segdragen vinter gör att invigningen nu är planerad till den 4 juli.

Torg

De stenlagda ytorna är totalt 2200 kvadratmeter och består till största delen av ett öppet torg där det kan arrangeras marknader och konserter. En mobil scen kan sättas upp vid behov. Solstolar, bänkar och cykelställ ska placeras läng grusade ytor intill torget och en gång- och cykelväg löper genom hela parken. Ett lokalt stålföretag har tillverkat en "kramhammock" som ska placeras i parken. Kiosken ska hyras ut till en entreprenör och just nu pågår arbetet med att intervjua och välja utifrån de intresseanmälningar som kommit in.

Lekplats

Lekparken är anpassad för alla åldrar och för funktionshindrade. 1000 kvadratmeter färgad gummiasfalt omger lekutrustningen och det finns flera sorters gungor, ett tennisplank, studsmatta. En kran med plaskbord inbjuder till vattenlek intill en sandlåda med parasoll och sittbänkar. En stor klätterställning med kluriga balanshinder är placerad i mitten av parken. Parken är arkitektritad av Lumen arkitekter i samråd med samhällsbyggnadsenheten på Vingåkers kommun.

Utegym

På en bädd av träflis är det nya utegymmet placerat. Här finns olika stationer där musklerna kan få sig en omgång. Utrustningen är av trä och stål och sex skyltar visar tolv olika övningar. Redskapen har namn som Gäddan, Ekoxen, Gråsuggan och Trädet och används till klassiska övningar som rodd, situps, dips och step-up. Gymutrutningen har köpts in av kommunen vid ett tidigare tillfälle och stod i förrådet i väntan på en bra plats att placera dem på.

Växter

Gröna växter ska dominera i parken. Enligt växtritningen ska 13 nya träd planteras som komplement till de gamla tallarna som sparats vid grävningen. De nya träden är av sorterna storblommig häggmispel, katsura, japansk magnolia och näverhägg. Sex olika sorters buskar, klätterväxter och olika perenner av bland annat klematis, jättedaggkåpa och hjärtbergenia ska sättas. Lökväxter i form av snödroppar och scilla kommer blomma på våren. Tanken är att parken ska upplevas grön och lummig men samtidigt trygg utan dolda ytor.

Tennisparken

Namnet kommer sig av att det tidigare fanns tennisbanor i parken.

Marken har sanerats från det giftiga ämnet rödfyr som fanns i underlaget.

Det första spadtaget till den "nya" Tennisparken togs den 8 november 2017.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!