Katrineholms och Vingåkers kommuner samarbetar för att ge lantbrukare ekonomiskt stöd att strukturkalka sina åkrar som ligger i de bägge sjöarnas avrinningsområde.
– Vi har sökt lokala vattenvårdspengar för strukturkalkning från länsstyrelsen. Lantbrukare kan ansöka hos kommunerna och få 40 procent av åtgärden betald, normalt får de betala hela summan själv, eller gå ihop flera lantbrukare och söka stödet direkt från länsstyrelsen, säger Jenny Herbertsson som är miljöinspektör vid Katrineholms kommun.
Nu har vi hamnat hos Jerker Olsson i Båsenberga. Han är en av dem som blivit beviljade stödet för att strukturkalka sina åkrar vilka sträcker sig ner mot Kolsnarens stränder. Här blir det extra tydligt att det inte är långt mellan gödselspridning och de vattendrag som stora delar av Katrineholms kommun får sitt dricksvatten ifrån. Kolsnaren och Viren är sammanbundna.
– Det finns flera anledningar till att jag gör det här. Jag tror att det är bra för jorden och att det ökar min avkastning. Det kan bli en högre skörd med samma mängd gödsel, säger Jerker Olsson.
Det är fosfor i gödseln och när den hamnar i vattendragen ökar övergödningen. Samtidigt har lantbrukarna inte samma glädje av näringsämnena om de inte stannar på åkrarna. Det är där strukturkalkningen kommer in i bilden.
– Det gör att jordpartiklarna faller isär mer och inte klumpar ihop sig. Näringsämnena får lättare fäste. Nästa gång man exempelvis ska harva blir jorden dessutom mer lättarbetad vilket i sin tur gör att det går åt mindre diesel, fortsätter Jerker Olsson.
Hur mycket miljötänk finns det bakom beslutet?
– Det är ett perspektiv på det. Miljö och ekonomi går hand i hand, det är inget motsatsförhållande. Genom att det finns ett stöd att söka och att kalkningen gör jorden mer lättbrukad vinner både miljön och ekonomin på det här. Det blir lättare att ta beslutet då.
– Sedan har jag väldigt nära till sjön. Man får tänka på miljön när man bor så nära Kolsnaren och minska sin påverkan så gott jag kan. Man ser ju ner till Kolsnaren när jag sitter på traktorn.
Än har Jerker Olsson inte kunnat utvärdera det hela.
– Vi ska kalka till hösten. Det ska bli intressant att se hur mycket det här påverkar.