Så firades Våffeldagen i Vingåker

På Storgatan i Vingåker doftade det våffelos långa vägar när egenföretagaren Kajsa Ekengren och "Sveriges yngsta mästerkock-deltagaren" Amanda Stensson, lagade våfflor på Våffeldagen.

Kajsa Ekengren och Amanda Stensson gräddade våfflor under Våffeldagen i Vingåker.

Kajsa Ekengren och Amanda Stensson gräddade våfflor under Våffeldagen i Vingåker.

Foto: Sophie Eriksson

Vingåker2021-03-26 13:24

Kön hade redan hunnit bildas när Kajsa Ekengren och Amanda Stensson började värma upp våffeljärnet under torsdagens Våffeldag. 

Förberedelserna inför dagen hade pågått sedan tidig morgon, med att bland annat göra smet och vispa grädde till de nära 150 personer som de räknat med skulle komma.

– Jag ville göra något coronavänligt och hitta på något roligt för Vingåkersborna, säger Kajsa Ekengren som är egenföretagare för Gr8meal i Vingåker.

Med avstånd markerat på trottoaren stod besökare och väntade på nygräddade våfflor.

– Det har redan kommit mycket folk, fast vi inte har hållit på så länge, konstaterar Amanda Stensson.

Att just Kajsa Ekengren och Amanda Stensson slog sig samman för att grädda våfflor, beskriver Kajsa som en tillfällighet. Båda arbetar med mat och i november förra året startade Kajsa Ekengren sitt företag, inte långt efter att hon tagit studenten. Amanda Stensson har fokuserat mer på att utveckla matlagning, efter att hon kom tvåa i Sveriges yngsta mästerkock 2019.

Nu hoppas Kajsa Ekengren på att fortsätta med liknande matfester i framtiden.

– Det kommer ju kladdkakans dag och kanelbullens dag, så det hoppas jag på. Det är kul att laga mat till stora event.

Egentligen bygger våffeldagen på en felsägning av "Vårfrudagen", som firas den 25 mars, till jungfru Marias ära. Sedan 1800-talet i Sverige har man ätit just våfflor på den här dagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!