Den nya återvinningscentralen i Vingåker som ska ersätta gamla Vik, planeras vara klar för invigning i maj. Projektsamordnaren, Mats Bergman på Sörmlands Vatten, berättar att arbetet går framåt:
– Vi har arbetat med projektet länge nu och gjorde nyligen en ordentlig ansats att få igenom upphandlingen av betongrampen, som blev klar i tisdags. Efter mycket om och men är den nu klar, fortsätter han.
Betongrampen som utgör huvuddelen av återvinningscentralen väntas nu på att tillverkas. Det är en produktionstid på nära tio veckor innan den kan levereras, och i väntan fortsätter markarbetet på området.
– Det som tagit mest tid är betongrampen och nu inväntar vi bygglov som vi hanterar parallellt med rampen, menar Mats Bergman.
Så blir den nya återvinningscentralen:
Området kommer att ha 13 containrar på var sin sida av rampen, skyltar kommer underlätta sorteringen och sopnedkast för farligt avfall kommer att utgöra en del av återvinningscentralen.
– Tidigare har kunder fått sortera i betongfickor och promenera runt på området, nu höjer vi enkelheten med att sortera avfall. Det är ett sätt att underlätta för kunder, fortsätter Mats Bergman.
Kommunen har tidigare haft problem med inbrott på gamla Vik, där personer bryter sig in genom staketen och stjäl värdefulla delar.
– Elektronikdelar och farligt avfall är attraktivt att stjäla, det är ett ständigt problem. Det händer att folk bryter sig in vilket också är ett arbetsmiljöproblem, menar projektsamordnaren.
Lösningen på problemet är att betongrampen är utrustad med så kallade dropboxar:
– Det innebär att det kommer finnas sopnedkast på rampen där elektronikdelar och farligt avfall landar i låsta utrymmen i underjorden. På det sättet löser vi ett arbetsproblem och skyddar personal från tjuvar. Vi hoppas på att det kommer att avskräcka från brott och stöld.
Kostnaden för den nya återvinningscentralen beräknas landa på över 10 miljoner kronor.
– Det har varit en lång resa att finansiera och återvinningscentraler är dyra att bygga. Men det kommer att bli ett lyft för kunderna. På sikt hoppas vi också på att kunna utöka öppettiderna så kunder kan komma in på valfri tid, fortsätter projektsamordnaren.
Planerat är också att kunder ska kunna komma in genom grindarna genom ett abonnemang och på så vis välja valfri tid att lämna sopor.