När miljökontoret gjorde en ordinarie, oanmäld kontroll i köket på en av kommunens skolor fanns köket vara rent och utrustningen i gott skick. Där fanns heller inga spår av skadedjur.
Men en närmare titt konstaterade sex avvikelser från livsmedelslagens krav.
Livsmedelsinspektören upptäckte att personalen ibland sköljer livsmedel i en ho som egentligen är avsedd för handtvätt. När hon används till fel ändamål, sköter personalen sin handhygien inne på toaletten. Det strider mot lagstiftningens krav på god personlig renlighet, heter det i rapporten.
Kökshon för handtvätt är olämpligt placerad bredvid en ho för livsmedelstvätt, och material för hygienisk handtorkning finns vid diskhon. Inte heller detta är acceptabelt, enligt kontrollrapporten.
Vidare fann inspektionen att personalens arbetskläder hänger tillsammans med personliga kläder. Även det medför en risk för bristande hygien. Avsaknaden av en fläkt ovanför spishäll kan vara grogrund för mögel.
I samtliga dessa fall har miljökontoret för avsikt att besluta om föreläggande. Härnäst ska en extra kontroll göras, även när det gäller förvaringen av kemikaliska städmaterial i ett utrymme där livsmedel hanteras. Då ska också kontrolleras om köket blivit utrustat med förvaring för redskap. Sådana har förvarats öppet efter disk, vilket också strider mot lagens krav.