Riktlinjer för vänortsutbyte ses över

Vingåker håller på att se över sina riktlinjer för utbytet med sina vänorter, bland annat Mühltal, som fullmäktiges ordförande besökte under sommaren.

Fullmäktiges ordförande Viking Jonsson (S) gjorde ett privat besök i Mühltal, efter inbjudan från vänorten.

Fullmäktiges ordförande Viking Jonsson (S) gjorde ett privat besök i Mühltal, efter inbjudan från vänorten.

Foto: Privat

Vingåker2019-10-01 17:36

Vingåkers kommun har under åren haft fyra vänorter. Utöver Mühltal i Tyskland, som man haft det tätaste utbytet med, är det också Måsöy i Norge där man fortfarande har ett formellt vänortsband. Kiikala i Finland och Pühalepa i Estland har däremot uppgått i nya kommuner och upphört som vänorter. 

Under åren har det pågått diskussioner om framtiden för vänortssamarbetena. År 2017 pausades samarbetet, men under våren 2019 gjorde kommunen en ny utredning och tog fram förslag till riktlinjer för hur det fortsatta vänortssamarbetet ska ske. Förslaget skickades dock tillbaka för omarbetning, och frågan väntas komma upp till ny diskussion under hösten. 

– Jag antar att kommunstyrelsen kommer att sätta lite fart på den här punkten. Och jag hoppas att vi ska kunna fatta beslut under det här året, eller första kvartalet nästa år, säger Viking Jonsson (S), kommunstyrelsens ordförande, som själv gjorde en resa till Mühltal under sommaren tillsammans med hustrun Kristina - en resa som de bekostade själva. 

I Mühltal kände man till att Vingåker höll på att se över formerna för samarbetet - ändå kom en inbjudan från vänorten. 

– De sätter stort värde på det här samarbetet och  vill gärna att det fortsätter. Och man blir omhändertagen på ett sätt som är svårt att gengälda när man kommer dit, berättar Viking Jonsson. 

Under vistelsen träffade de såväl borgmästaren som fullmäktigeordföranden och vänortskommitténs ordförande. 

– De är väldigt stolta över att visa upp sin bygd, och vi har mycket som vi skulle kunna visa upp för dem också, säger han. 

Vänortsrelationen mellan Vingåker och Mühltal började med ett utbyte mellan orternas fotbollslag. Under åren har det skett utbyte mellan konstnärer, skolelever, hornmusikanter, politiker, tjänstemän och vanliga medborgare. 

När Vingåker stått värd för besöken har kommunen avsatt medel för detta, och även gett vissa bidrag för resor dit. 

Men det fortsatta samarbetet är tänkt att ske utan att kommunen står för några kostnader. 

– Det är utgångspunkten. Om kommunen sedan vill bjuda på middag vid ett besök, så får man väl diskutera det då, säger Viking Jonsson. 

Kommunen vill gärna ha kontakt med personer som kan tänka sig att delta i samarbetet med vänorterna. 

– Folk får gärna höra av sig till mig om de har intresse av att vara med, säger han. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!