Revisionen kritiserar delårsrapporten

Revisorerna riktar hård kritik mot kommunens delårsrapport för perioden januari till augusti, som debatterades på fullmäktiges möte.

Fullmäktige debatterade delårsrapporten, som fått skarp kritik av revisorerna. Arkivfoto.

Fullmäktige debatterade delårsrapporten, som fått skarp kritik av revisorerna. Arkivfoto.

Foto: Anna Mi Skoog

Vingåker2019-10-29 20:10

Revisorerna gör bedömningen att delårsrapporten inte upprättats i enlighet med lagens krav och god redovisningssed i övrigt. Det finns också vissa avvikelser i räkenskaperna, både i resultat- och balansräkningen, skriver revisorerna i sitt utlåtande.  

Kommunen redovisar en negativ budgetavvikelse på drygt 13 miljoner kronor för perioden januari till april. 

När skrivelsen från revisorerna presenterades på fullmäktiges möte riktade flera av politikerna kritik tillbaka mot revisorerna. 

– Att få sådana här handlingar på sittande möte är jag inte förtjust i, och jag tycker det är konstigt att ingen representant från revisionen finns här och kan svara på frågor, sa Charlotte Prennfors (M). 

– Jag delar din uppfattning. Det är sorgligt att de inte har respekten att lämna in sin rapport i tid så att den hinner ut med ordinarie kallelse, sa fullmäktiges ordförande Viking Jonsson (S). 

Revisorernas kritik mottogs dock med visst lugn, både från majoriteten och oppositionen. 

– Vi har inte gjort delårsbokslut med större avvikelser än vi brukar. Varför revisorerna gjort sin skrivelse kan bara revisionen svara på, sa Anneli Bengtsson (S). 

– Vi behöver inte riva upp himmel och jord för det uppenbara. Revisionskritik ska tas på stort allvar, men jag vet också att våra tjänstemän jobbar hårt, säger Charlotte Prennfors (M). 

Anneli Bengtsson (S) bad att få återkomma med skarpa besparingsförslag vid nästa fullmäktige, då budgeten för 2020 ska klubbas. 

– Det kommer att svida, men vi är tvingade, sa hon. 

Men Charlotte Prennfors (M) lät sig inte nöja med detta.

– Jag skulle jättegärna vilja höra vilka skarpa förslag man genomdrivit fram till nu. Att det kommer att svida förstår vi, men vi vill veta vilka åtgärder som vidtas skyndsamt för att få ordning på ekonomin, kontrade hon.  

Lars-Göran Karlsson (SD) efterlyste också delmål för att minska glappet i ekonomin. 

I juni gjordes en åtstramning av nämndernas ekonomiska ramar– något som gett visst resultat. Socialnämnden har till augusti minskat sitt underskott med 1,5 miljoner genom flera åtgärder. 

Moderaterna övervägde att yrka återremiss på delårsrapporten på grund av revisorskritiken. 

– Men det blir bara tråkigt för våra tjänstemän som vi vet försöker komma ifatt och göra rätt, sa Prennfors. 

Delårsrapporten för perioden januari till augusti fastställdes av fullmäktige och lades till handlingarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!