Reservationer vid minskningsbeslut

En oenig kommunstyrelse beslutade att säga ja till att föreslå fullmäktige en minskning av antalet fullmäktigeledamöter inför nästa mandatperiod. Beslutet gav dock upphov till reservationer.

Vingåker2014-01-07 05:00

Som Katrineholms-Kuriren tidigare berättat har Vingåkers kommunfullmäktige 35 ledamöter, fyra fler än vad kommunallagen kräver i kommuner med höst 12 000 röstberättigade invånare. En minskning med fyra ordinarie ledamöter och två ersättare inför nästa mandatperiod skulle kunna spara cirka 100 000 kronor per år. Om förändringen görs utifrån samma valresultat som 2010 skulle Socialdemokraterna tappa två mandat och Kristdemokraterna och Miljöpartiet vardera ett mandat.

Det var en oenig kommunstyrelse som beslutade att rösta igenom förslaget om en minskning av antalet ledamöter till 31 från och med nästa mandatperiod. Bo Sävhammar (KD), Martin Larsson (VTL), Lars-Ove Winberg (C) och Pernilla Hagberg (MP) yrkade på avslag på förslaget. Martin Larsson och Pernilla Hagberg yrkade även på återremiss i ärendet, i syfte att utreda alternativa sätt att spara pengar.

Efter begärd votering röstade sju ledamöter – Jörgen Larsson (S), Anneli Bengtsson (S), Stefan Westin (S), Marie-Louise Thyberg (S), Helena Edrenius (S), Timo Granetin (M) och Rutger Hallin (M) – ja till förslaget medan resterande fyra röstade nej. Samtliga fyra nejröstande ledamöter reserverade sig mot beslutet. Bo Sävhammar lämnade även en skriftlig reservation som lades till protokollet. I den skriver Sävhammar bland annat: "Den ekonomiska vinsten är så obetydlig, i förhållande till kommunens totala budget, så det kan inte anses försvarbart att använda det argumentet i förhållande till demokratiaspekten. Som ett av de mindre partierna i Vingåkers kommunfullmäktige upplever vi en minskning av KF:s ledamöter osäkert ur demokratisynpunkt!".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om