– Vi är äntligen klara med bygget. Det har varit en lång byggprocess, knölig och jobbig emellanåt. Det är inte lätt att bygga i ett slott med anor från 1600-talet, där väggarna är en meter tjocka. Det har varit mycket överraskningar, men det har också varit väldigt spännande, sa Jonas Schyllberg, fastighetschef på Vingåkers kommunfastigheter, innan han lämnade över nyckeln till kultur- och fritidsnämndens ordförande Caisa Sävheden Larsson (S).
Svårigheterna har bland annat varit att få in ett modernt ventilationssystem och stammar i den gamla huskroppen.
Slutbesiktningen är gjord, och den här veckan är det några efterarbeten som återstår. Det pågår också restaurering av takmålningarna i entrén.
Under renoveringen av den gamla mathissen i slottet hittades ett gammalt brev från 1941, som nu också överlämnades till kommunen tillsammans med nyckeln.
– Annars har vi mest hittat gammalt damm, sa Jonas Schyllberg.
För Caisa Sävheden Larsson var det ett efterlängtat ögonblick att återigen få nyckeln i sin hand.
– Det har varit en lång process. Jag tror att vi lämnade nyckeln till er för ett och ett halvt år sedan lite drygt, för att ni skulle renovera slottet till det skick som det är i idag. Skönt att vi får nyckeln och äntligen kan börja möblera upp det, och ta tillbaka besökare i vår verksamhet som kan komma och njuta av atmosfären på slottet och de utställningar vi kommer att ha, sa hon.
Renoveringen har kostat cirka 17 miljoner kronor.
Så snart kommunen fått nyckeln påbörjade de inflyttning i kontorsdelen, där kultur- och fritidsenheten ska husera. I början av maj påbörjas inflyttningen av museivåningen där också utställningarna ska hållas. Därefter blir det inflyttning även på det tredje våningsplanet där det ska bli kreativa verkstäder.
– Det är roligt med det utökade uppdrag som vi fått att bredda verksamheten. Nu får vi börja iscensätta det, säger Ulrika di Martini Brakel, kultursamordnare i Vingåkers kommun.
Från början var det tänkt att slottet skulle invigas den 18 juni. Men på grund av coronakrisen och restriktionerna mot allmänna sammankomster med mer än 50 personer får det skjutas på framtiden.
– Preliminärt blir det invigning i september, säger hon.
Från midsommar och framåt planerar man att hålla museishopen i entrén öppen, och även ha turistinformation där.