– Vi har drogmisstankar bland ett fåtal elever. Jag skulle inte säga att det är ett stort och utbrett problem, men vi har kännedom om att några av våra elever varit i kontakt med droger. Det handlar om mindre än fem elever, säger Magnus Karlsson, rektor på Slottsskolan i Vingåker.
Den största vinsten, fortsätter Magnus Karlsson, är att få reda på att det sker eller har skett, för att kunna arbeta med frågorna.
– Vi jobbar förebyggande med att prata om droger. Vi har personal som utbildats i andts-frågor (alkohol, narkotika, doping, tobak och spel) som utbildar andra och vi lyfter frågorna på vår mentorstid. Vi samverkar med polisen via områdespolisen Pirjo Svegréus och med socialförvaltningen. Ofta handlar det om elever som har det tungt hemma. Men jag skulle säga att vi har stenkoll på eleverna.
De droger det är frågan om är ecstasy, samt cannabis, hasch eller marijuana.
På mötet i brottsförebyggande rådet lyftes också problem med kränkningar relaterade till ursprung och religion, men enligt Magnus Karlsson förekommer inte sådana kränkningar på Slottsskolan.
– Vi har inga sådana kränkningsanmälningar, säger han.
Områdespolisen Pirjo Svegréus uppfattning är, att det finns narkotika till och från på skolan.
– Det kommer uppgifter som vi från polisens sida följer upp. Om skolan misstänker att någon är påverkad hör de av sig till oss. Det har inte hänt nyligen.
Misstänker polisen att någon är påverkad tas urinprov och polisen anmäler till socialtjänsten, att det finns oro för narkotikaanvändning.
Det allmänna läget i Vingåkers kommun, är att det finns narkotika, enligt kommunpolisen Pirjo Svegréus.
– Det är god tillgång. Den som vill ha tag på narkotika löser det. Vårt arbete handlar mycket om att få ungdomar att tänka till och att man inte ska hålla på med narkotika.
Områdespolisen anser att föräldrar har en viktig roll i att få bukt med narkotikaproblemen i kommunen. Under pandemin har det funnits vissa svårigheter att nå föräldrarna.
– Det som är viktigt är att föräldrar håller sig upplysta kring droger. Det finns väldigt mycket information på nätet och jag vet att skolan också arbetar med det. Men det är svårt nu, när vi inte kan nå föräldrar på fysiska föräldramöten. Det är ett jättestort ansvar för föräldrar att ha en dialog med sina barn, säger Pirjo Svegréus.