Kommunledningsförvaltningens utredning med förslag på åtgärder som skulle kunna ge en kraftfull effekt för att sänka kommunens kostnader har väckt reaktioner hos Katrineholms-Kurirens läsare i både kommentarsfält och i sociala medier. Det är främst förslaget om nedläggning av en eller flera skolor och förskolor som skapat mest debatt, men även att spara på bemanningen inom omsorgen.
Från politiskt håll avvaktar man dock ytterligare, trots att det är kommunfullmäktige som beställde utredningen i somras – och att den godkändes för att sändas vidare till fullmäktige under måndagens sammanträde i kommunstyrelsen.
– Det är inte bara att ge sig in och börja klösa, säger kommunstyrelsens ordförande Charlotte Prennfors (M), som vill ha ordentliga beslutsunderlag innan den politiska processen drar i gång. Innan dess avstår hon att tycka något i detalj om sparförslagen som kommunens toppchefer lagt.
– Konsekvenserna behöver utredas liksom hur mycket pengar det skulle spara. Vi har också konsulter inne just nu som tittar på hur vi står oss i jämförelse med andra kommuner, säger Prennfors.
Hon vill heller inte skapa någon oro innan det finns konkreta förslag på bordet. Men samtidigt vill hon att medborgarna ska förstå allvaret kring ekonomin och att det väntar en kalldusch, som förmodligen kommer att påverka många, bakom hörnet.
– Vi måste göra något åt underskottet och det måste ske snabbt, annars kommer vi att bli tvångsförvaltade, säger Prennfors.
Men är ni inte väldigt sent ute med att dra i handbromsen? I andra kommuner gjorde man nedskärningar, exempelvis inom barnomsorgen på grund av minskat antal barn, redan förra året.
– Nej, jag tycker inte att vi är sena. Vi fick vårt första maktskifte i kommunen på 16 år efter valet och det har tagit tid att ställa om, säga upp och ändra avtal och att städa upp efter hur det tidigare styret har skött ekonomin. Det tar oändligt med tid och de kommunala kvarnarna mal långsamt, säger Charlotte Pennfors.
Hon tycker att det har varit svårt att få ut budskapet och att få medborgarna att förstå allvaret i ekonomin när den offentliga debatten, enligt henne, mest handlat om fritidsbankens vara eller inte vara, om fritidsgården ska vara öppen eller inte på sommaren eller om det ska finnas ett gym på Vingåkersbadet.
– Folk måste förstå att vi levt över våra tillgångar i många år i den här kommunen och räddats av olika statliga bidrag på sista raden, pengar som vi inte längre kommer att få. Våra barn ska givetvis få en bra utbildning och vi ska ta hand om våra äldre på bästa sätt, men vi kanske måste dra ner på annat som är mer av karaktären "grädden på moset". Läget är väldigt allvarligt, säger Charlotte Prennfors.