Kulturfestivalen i Vingåker avslutades under lördagen. Tidigare under veckan, har alla som är intresserade, kunnat se bland annat en konsert med Abel Selaocoe – en sydafrikansk cellist och sångare. Varit med på kulturdagen i tennisparken med kreativ arbetsverkstad och se uppträdanden av dans- och sånggrupper. Och under lördagen var kulturfestivalens sista dag, då var det en mångfaldsdag.
På mångfaldsdagen kunde man bland annat kunnat kolla på teater- och dansuppvisning. Hela festivalen avslutades med en prideparad som i år startar vid Tennisparken och sedan går genom de centrala delarna av Vingåker. Syftet var att hylla och lyfta fram alla människors lika värde oavsett ålder, kön, sexuell läggning, könsuttryck, etnicitet, funktionsnedsättning, eller religion.
Vingåkers kommun anordnade sin första pridefestival 2016, och Robert Skoglund var initiativtagare.
– Det behövdes i Vingåker, det jag såg var att man inte pratade om några hbtq-frågor överlag. Jag kände att jag var tvungen att göra något åt det, säger Skoglund.
Innan paraden började tog lokalpolitiker plats på scenen i tennisparken. Det diskuterades allt som har med pride och HBTQ att göra. Några i publiken ställde frågor, och det diskuterades när det är lämpligt att använda det könsneutrala ordet "hen" och hur vi ska tänka när vi kallar en person för annorlunda.
Mikael Eriksson, 24, var en av många som gick paraden.
– Pride är viktigt för att visa allas lika värde, oavsett din sexuella läggning och så vidare. Jag går också för att det är så roligt, säger han.