Regionen vill sluta driva Dammsdal

Specialskolan Dammsdal, som har drivits av regionen sedan 1968, har riksintag för barn och ungdomar inom autismspektrumet. Nu föreslår minoritetsstyret i Region Sörmland en utredning för att se om skolan bör få en ny huvudman.

Dammsdal är en skola i Vingåker med riksintag för barn och ungdomar inom autismspektrumet.

Dammsdal är en skola i Vingåker med riksintag för barn och ungdomar inom autismspektrumet.

Foto: Anton Swärdhagen

Vingåker2023-11-02 19:28

Det här rapporterade Sveriges radio P4 Sörmland om i veckan. Enligt Mattias Claesson (C), regionråd, betyder förslaget om utredningen inte att man vill lägga ner skolan eller att den kostar för mycket.

– Skolan är inte en ekonomisk belastning för kommunen, men vi ser inte att det är vår huvuduppgift att driva den. Vi vill lyfta det här för att vi känner att skolan är en lite udda fågel i vår verksamhet, säger han.

Han pekar på att staten redan driver flera andra specialskolor.

– Ansvaret för skolor har flyttats mellan kommun, region och stat förut. Det hänger ihop med att man på nationell nivå nu har en debatt om vad som ska vara statligt inom skolan, och vi vill att man även ska utreda det här.

undefined
Dammsdal är en skola i Vingåker med riksintag för barn och ungdomar inom autismspektrumet.

Elevernas skolgång och boende bekostas av deras respektive hemkommuner. Detta är också, enligt Mattias Claesson, en anledning till att ta upp frågan.

– I och med att kommunerna köper sina platser finns det anledning att tro att vissa kommuner drar sig från det för att de av olika skäl inte mäktar med. Så man kan också se det här som en rättvisefråga.

Vet du om oppositionen också vill byta huvudman?

– Jag hoppas att viljan är stor bara vi får förklara varför. Vi ska ha styrelse nästa vecka och då får vi se hur tongångarna går.

Charlotta Widerberg, verksamhetschef och skolchef på Dammsdal, tycker att det är för tidigt att svara på frågor om förslaget.

– Jag vill inte föregå den utredningen, säger hon.

undefined
Charlotta Widerberg, verksamhetschef och skolchef på Dammsdalsskolan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!