Rasrisken för stor - nu förbjuds trafiken

Nu har avstängning av gång- och cykelvägen längs ån från Prästgårdsbron till Ringvägen vunnit "laga kraft". Det är förbjudet att ta denna väg fram tills annat meddelas.

Vingåker2015-10-16 18:30

Det var i slutet av förra veckan som kommunen vid en rutinbesiktning av Vingåkersbankens strandbank upptäckte att en del av banken har eroderat bort, vilket innebär att den delen av marken har dragits ner i Vingåkersån.

Att strandbanken eroderar är inget nytt utan det är en pågående process som vanligtvis går långsamt. Men nu har en större bit mark rasat ner i ån och det finns farhågor för att någon del av den nu avstängda gång- och cykelvägen kan falla ner i ån.

Efter upptäckten förra veckan kallade kommunen in WSP Örebro geoteknik för en besiktning av strandbanken vid den aktuella sträckan.

Kommunens trafikingenjör Jörgen Svensson berättar att besiktningen gav vid handen att ån "äter" sig allt närmre asfalten, och det har kommit till en punkt där kommunen måste vidta åtgärder för att undvika att riskera att någon gående eller cyklande rasar i vattnet om eroderingen fortsätter.

– Den rekommendationen gav geoteknikern. Det finns en överhängande risk om vi inte stänger av gång- och cykelvägen.

– Det blir ju inte bättre och det kan ju komma ett skyfall som äter ännu mer av banken.

Geoteknikern kommer att återkomma till Vingåker för att göra en närmare undersökning och ge råd hur kommunen ska agera.

– Det vi vill veta är hur stor rasrisk är det och vilka åtgärder vi ska göra för att stabilisera slänten, slår Svensson fast.

– VI kommer inte att tumma på säkerheten.

Staket har ställts upp för att förhindra att cyklister och fotgängare ska passera på den del av gång- och cykelvägen som är i riskzonen.

Men staketen lär inte hindra dem som vill komma förbi eftersom det finns stor yta att passera bredvid. Än har kommunen inte gett någon förklaring på platsen varför det är av största vikt och förbjudet att ta denna väg tills dess att man blåser faran över.

Svensson berättar att kommunen beställt skyltar som ger en kort information om varför man inte får passera, och han räknar med att dessa skyltar ska vara på plats i nästa vecka. Dessutom lär kommunen stänga till så att det inte går att chansa och passera trots förbudet.

Längs rasriskträckan finns ett antal fastigheter, och samtliga fastighetsägare har fått brev från kommunen där de fått information om läget. För fastighetsägarna är det ingen överhängande risk för tillfället, kan Svensson konstatera, utan det är asfaltbanan som är i riskzonen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om