I slutet av veckan inventeras utrustningen på kommunens sju badplatser av personal från samhällsbyggnadsnämnden. Bryggor, parkeringar, lekutrustning och andra faciliteter ska ses över. Dokumentationen ska användas som underlag till en handlingsplan för badplatserna.
– Det har inte funnits någon handlingsplan tidigare. Vi har skött underhållet på badplatserna under driftsbudgeten, säger Tony Ljungberg, byggnadsinspektör och projektledare tillsammans med Regina WestasStedt.
De har precis inlett arbetet med att ta fram en handlingsplan som politikerna kan ta ställning till i början av 2020.
– Vårt förslag är att göra en egen driftsbudget för badplatserna så att vi kan göra nyinvesteringar och renoveringar utan att gå till politikerna varje gång, säger Tony Ljungberg.
Tanken är att jobba mer långsiktigt och strukturerat och göra prioriteringar utifrån en underhållsplan, istället för att lappa och laga vartefter.
– Det här är ett led i utvecklingen av Vingåkersbygden, både för besökare och för oss som bor här. Målet är att ha trygga och säkra badplatser som håller ett visst skick, säger Ljungberg.
Planarbetet görs med befintliga resurser och enligt Regina WestasStedt kan det på sikt leda till mindre belastning på nämnden.
– Det spar mycket tid för oss långsiktigt, när vi kan hänvisa till handlingsplanen.
Tidigare har ibland de ortsbor som larmat först och högst fått just "sin" badplats åtgärdad, vilket blir orättvist.
Många av badplatserna ligger i kransorterna och för att ta tillvara på tidigare erfarenheter och nya idéer så kommer lokala utvecklingsgrupper få säga sitt om badplatserna under hösten.
– Det finns mycket kunskap i bygden och de vet hur det har sett ut längre tillbaka i tiden. Det måste man ta tillvara på, säger Ljungberg.
Om planen antas av politikerna kommer prioriteringen att kommuniceras ut till allmänheten. Då kan alla se när just deras badplats ska rustas.
– Ibland får man gå före och ibland får man stå tillbaka för någon annan, det är grundtanken i vår modell om hur vi jobbar med landsbygdsutveckling, säger WestasStedt.
Men bryggorna i Högsjö är i så pass dåligt skick att de behöver åtgärdas till nästa badsäsong för att ingen ska komma till skada. Pengar har äskats för detta.
– Vi behöver rikta upp de bryggorna i Högsjö och titta om stenkistorna är okej, säger Ljungberg.