– Vi har båda varit chefer länge och tycker att mycket av det som lärs ut och skrivs om ledarskap är bra men ofta väldigt förenklat. Vi vill att boken ska vara ett hjälpmedel för chefer att vara mer förberedda på de svåra situationer som en chef ställs inför och som kan kännas ganska rejält i magen, säger Ralf Hedin, kommunchef i Vingåkers kommun.
Hur tycker Ralf och Åsa Hedin att ett bra ledarskap ser ut? En av deras viktigaste poänger är att det är svårt att svara på ett enkelt sätt på den frågan.
– Vad som är ett bra ledarskap beror på så mycket, till exempel situation, tid organisationskultur, chefens egen personlighet, medarbetarnas erfarenhet, förutsättningar och behov, omgivning/omvärld med mera. Det är bland annat kring sådana saker en chef bör ta sig tid att stanna upp och reflektera, säger Ralf Hedin.
Åsa Hedin har en kandidatexamen i statsvetenskap och kriminologi, en utbildning i strategiskt ledarskap på Handelshögskolan, intern chefsutbildning på Säkerhetspolisen och utvecklande ledarskap.
Ralf Hedin har läst en magisterutbildning i ledarskap på Uppsala universitet, en intern chefsutbildning inom polisen, UGL, fördjupad UGL, utvecklande ledarskap, grund- och fördjupningsutbildning till coach (han är certifierad coach) och har gått en utbildning i coachande ledarskap på högskolan i Kristianstad.
Hur tycker du att ett "inte gynnsamt" ledarskap ser ut?
– Svaret på den frågan är långt. Det finns ju många exempel där chefens agerande riskerar att bli ogynnsamt: att göra fel bedömning av en situation eller sin organisations kultur och vad den kräver, att inte lyckas möta medarbetare där de är, men också att vara omedveten om hur man själv uppfattas och det kan ju vara något helt annat än det man avsett, säger Ralf Hedin.
Ralf och Åsa Hedin skrev den här boken för att avveckla den alltför ofta följda föreställningen att ett bra ledarskap ska ha ett facit.
– Vi vill i stället ge chefer ett antal frågor som det är bra att ha tänkt igenom innan man ställs inför svåra situationer, så att man har bättre förutsättningar att hantera dem.
Att utveckla sitt ledarskap är ett ständigt pågående arbete, enligt författarna, som menar att man kan lära sig mycket bara genom att reflektera över situationer man varit med om under den senaste arbetsdagen.
– Vi har gått en rad utbildningar och vi läser mycket om ledarskap och angränsande ämnen. Eftersom vi båda jobbar som chefer och har verkat i flera olika organisationer lär vi oss så klart också mycket genom att prata med varandra. Vi utvecklas förstås också hela tiden i vårt ledarskap genom våra medarbetare, de är ofta de "bästa lärarna", säger Ralf Hedin.
Som chef kommer du att ställas inför flera svåra situationer. En del av dem kommer att kännas ganska ordentligt i magen, menar författarna. Det kan vara många olika sammanhang och beror på vad den enskilde chefen tycker är jobbigt.
– Det jobbigaste för de flesta av oss är när det skär sig i relationen, när kommunikationen inte fungerar, mellan medarbetare eller mellan chefen och någon eller några av medarbetarna, eller för den delen mellan chefen och hans eller hennes egen chef, säger författarna och fortsätter:
– Sådant påverkar inte bara de direkt berörda utan ofta också personer i deras omgivning – ibland också privat. Att bli utsatt för hårt tryck utifrån, till exempel från media, kan naturligtvis också vara väldigt jobbigt, säger Ralf Hedin.