På Dream camp får alla tankar utrymme

I Sverige tar 22 barn livet av sig varje år, enligt Folkhälsomyndigheten. Dessa skrämmande siffror gör det enkelt att förstå varför arbetet med kulturlägret Dream camp är så viktigt.

My Kullsvik, projektledare för Dream camp, gör sitt yttersta för att sprida glädje och framtidstro till alla deltagare på lägret.

My Kullsvik, projektledare för Dream camp, gör sitt yttersta för att sprida glädje och framtidstro till alla deltagare på lägret.

Foto: Elin Elander

Vingåker2022-11-04 20:31

Ungdomarna som samlats på Hjälmaregården i Läppe under Dream camp är fullt upptagna med musik, dans och skapande. Det är omöjligt att se om någon lider av psykisk ohälsa eller slåss mot jobbiga tankar. Känslan av att vara annorlunda, konstig eller fel kan dyka upp hos alla utan att någon märker. 

– Man kan må dåligt själv och många känner någon som mår dåligt, säger My Kullsvik, Kulturskolans projektledare för lägret, och visar upp material som de arbetat med för att främja psykisk hälsa. 

Rytmiskt trummande hörs från ett rum. Christina och Micke Gabrielsson, som driver Blå björk samspel, spelar djembétrummor tillsammans med en tiotal ungdomar. 

– Det är så otroligt roligt att få vara här, säger de.

undefined
Det återkommande temat för lägret är psykisk hälsa och framtidstro.

Snart kan de tillsammans sprida både leenden och trummornas rytm genom flera rum, bland annat till gruppen som jobbar med skapande.

– Här jobbar vi med ungdomarnas fantasi. Deras uppdrag har varit att skapa deras egen drömvärld, berättar ledaren Abir Zreik.

Att våga drömma och hoppas på en bra framtid är liksom hela grejen med Dream camp. Kvällen innan hade lägerdeltagarna fått lyssna till Lina Rask, som blott 23 år gammal, arbetar som föreläsare och har givit ut en bok som främst handlar om känslor av skam och ensamhet.

– Hon pratade om sina upplevelser i årskurs nio. Det var en fin stund, berättar My Kullsvik.

undefined
My Kullsvik, projektledare för Dream camp, gör sitt yttersta för att sprida glädje och framtidstro till alla deltagare på lägret.

Att ungdomar bär på tankar som de inte alltid vågar uttrycka vet de om. Genom att använda anonyma digitala hjälpmedel kunde ungdomarna skicka in sina frågor via mobilerna.

– Bland annat tog de upp frågor om prestationsångest i skolan, fortsätter My Kullsvik.

Skolan är en stor del av de ungas liv och hur väl barn och unga klarar skolan har en stor inverkan på den psykiska hälsan senare i livet. Enligt Folkhälsomyndigheten går det exempelvis att se samband mellan låga betyg och risk för depression och självmordsförsök senare i vuxenlivet. 

– Lina Rask lyfte verkligen fram vikten av att våga prata om det man känner. Alla är olika och vi måste försöka nå fram, på många olika sätt, konstaterar My Kullsvik och berättar att rollen som projektledare väcker mycket känslor:

– Sista kvällen förra året samlades vi kring lägerelden och en ungdom sa att det var tur att vi fanns. Jag bröt ihop. Jag kände liksom "yes, vi lyckades" samtidigt som jag kände mig ledsen över att vi behövs.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!