Hur ska visionen om en levande landsbygd förverkligas?
Kanske kommer svaren att ges genom projektet Service i samverkan, som nu har påbörjats i 11 kommuner runtom i landet. Från Sörmland deltar Flen och Vingåker.
I kommunerna har så kallade processledare anställts. De ska leda arbetet med dialogen mellan lokala grupper, boende, näringsliv och politiker. Dialogmötena ska i ett första skede identifiera vilken typ av service som framför allt efterfrågas på de olika mötena. Därefter är förhoppningen att hitta lösningar, som kan tillgodose önskemålen om bättre service på landsbygden.
Exempel på service som kan saknas – och önskas – är drivmedelsstationer, dagligvaruhandel, post, apotek eller betaltjänster. I projektet ska också minst en lokal servicelösning skapas inom dessa områden i varje deltagande kommun, skriver Hela Sverige ska leva på sin hemsida.
Men även andra saker än dessa kan efterfrågas, som bostäder och skolor. Det säger Peter Eklund, styrelseledamot från Sörmland i Hela Sverige ska leva. Behoven av service kan förstås också skilja sig åt från plats till plats.
– Det måste växa fram underifrån, vilket som är det lokala behovet, säger Peter Eklund.
När väl bygdens önskemål om service har identifierats, ska konkreta förslag om hur detta kan tillgodoses tas fram.
Projektet finansieras med medel från EU, men den service som förhoppningsvis ska bli resultatet måste kunna bära sig själv.
– Ja, det måste finnas en kommersiell grund för alltihopa, konstaterar Peter Eklund.
Hur detta ska kunna bli verklighet, ska projektet förhoppningsvis ge svar på. Peter Eklund pekar på att man på andra håll har kommit på nya lösningar som fungerar. I Nyköpings kommun har digitala lanthandlar startats. Där beställer kunderna sina varor på nätet, och kan sedan hämta ut dem på den lokala handelsstationen.
De 11 kommunerna som deltar runtom i landet har valts ut bland dem som har anmält intresse. Tanken är att resultaten av projekten sedan ska spridas till andra delar av landet.
– Det här är ett sätt att försöka utveckla modeller som ska kunna sprida sig i resten av landet. Det är viktigt att kommunerna också är med i detta, så SKL (Sveriges kommuner och landsting) är också med, säger Peter Eklund.
Åke Sandklef är processledare för projektet i Vingåkers och Flens kommuner. Han berättar att man kommit olika långt på olika håll i bygderna. På vissa håll finns det sedan tidigare en god bild av läget, på andra platser återstår att få i gång grupper att jobba med.
Han understryker att man gärna ser att fler engagerar sig, och välkomnar exempelvis befintliga föreningar och lokala företagare att delta.
– Alla är välkomna. Man kan ta kontakt med mig eller med de grupper som redan finns i bygderna.