Prisad mathantverkare bakom omtyckt chili-honung utökar

Mathantverkaren och youtubern Anders Möller på gården Larslund utanför Vingåker fokuserar i höst på att bygga klart sin nya produktionslokal. Många julmarknader där han brukar sälja sin uppskattade rabarberglögg och "Kiss me, spank me"-honung väntas bli inställda på grund av pandemin.

Mathantverkaren och youtubern Anders Möller på gården Larslund utanför Vingåker fokuserar i höst på att bygga klart sin nya produktionslokal.

Mathantverkaren och youtubern Anders Möller på gården Larslund utanför Vingåker fokuserar i höst på att bygga klart sin nya produktionslokal.

Foto: Joachim Sorbe

Vingåker2020-10-14 20:42

– Jag har ju 75 procent av min omsättning i november-december. Det är julmarknaderna. Jag har ökat på försäljningen till butiker, säger Anders Möller.

Han driver det lilla mathantverksföretaget Archangelica som tillverkar chiliprodukter, kryddsalter, såser och drycker direkt från råvarorna. Han odlar så mycket som möjligt av råvarorna på den egna gården Larslund. Produkterna säljer han bland annat till Ica och Naturdelikatessen i Vingåker. I sommar har han börjat sälja till Stora Mellösas gårdsbutik i Lännäs.

– Sedan har jag planer på att starta en webbutik också. Det är ett sätt att bli mer oberoende. 

Anders Möller har också en Youtubekanal som heter Från Stockholm till vägens ände, FSTVS. Den handlar om livet på landet och har över 8 400 prenumeranter.

Anders hade jobbat närmare 20 år som journalist innan ha bytte bana och blev mathantverkare. I samband med en omorganisation slutade han på tidningen där han jobbade med avgångsvederlag och sökte efter en ny möjlighet till försörjning. Han flyttade till gården Larslund på heltid.

– I början var planen att hålla på med odling. Men du får ju inget betalt för råvaror utan man måste ägna sig åt förädling om man ska tjäna pengar.

undefined
Anders Möllers Youtubekanal som handlar om livet på landet har börjat generera lite mer intäkter.

2013 gick han en utbildning i mathantverk på Eldrimner – nationellt resurscentrum för mathantverk. Han började tillverka traditionella produkter som till exempel blåbärssylt, rabarbersaft och äppelmos av olika äppelsorter. Han upptäckte dock snart att det var svårt att ta tillräckligt betalt.

– Du kan inte ta betalt för traditionella produkter på en marknad för äppelmos kan du köpa för 30 kronor kilot på ICA och då vill kunderna inte betala vad det kostar för mig att producera det.

Anders började då utveckla egna, unika produkter som ingen annan har.

– Då är det jag som bestämmer priset och på en marknad fungerar det alldeles utmärkt.

Han började till exempel att göra glögg av rabarberna i sin odling. Han hade även åtta bisamhällen och ett växthus fullt av chili.

– Jag fick 100 kilo honung och då började jag fundera på att kombinera de här råvarorna. Det var en hel del experimenterande för det är inte helt lätt att få chilismak i honung. Det går inte bara att lägga chili i honungen utan där har jag utvecklat en egen metod som fick det att fungera.

2016 kom ett stort genombrott då Archangelica vann guld i SM i Mathantverk för sin rabarberglögg och för sin Hot Blue-dessertsås. 

– Då bara exploderade försäljningen så nu säljer jag väl mellan 3 000 och 4 000 flaskor av glöggen per år.

undefined
Anders Möllers berömda honung med chilismak "Kiss me, spank me".

Några av alla de julmarknader han brukar vara med på är Byle, Djulö och Öster Malma. Förra året blev det uppståndelse då han inte fick vara med på den stora julmarknaden i Wadköping. Den officiella förklaringen från arrangörernas sida var att hans honung med chilismak "Kiss me, spank me" inte hade en tillräckligt gammaldags anknytning och paketering. Anders Möller menar att namnet beskriver smakupplevelsen: först känner man honungen och sedan slår chilin till.

– Jag tycker det är en komplicerad urvalsprincip. Inte helt oproblematiskt, men jag fick ju lite marknadsföring av det i stället. Det jämnar ut sig, säger han.

Årets julmarknader på Öster Malma och Djulö har redan blivit inställda på grund av pandemin.

– Det kommer besked en efter en att de ställer in och jag har svårt att tänka mig hur man ska kunna genomföra en julmarknad i coronatider även om det är utomhus.

Under hösten lägger han istället mycket tid på bygget av sin nya produktionsanläggning som ska bli klar i år.

– Mitt stora problem har inte varit att sälja utan produktionen. Jag har sålt allt jag kunnat tillverka. Jag har haft produktionen i mitt eget kök.

Han har fått EU-bidrag till en produktionslokal, men stötte på problem på vägen då ladugården som han höll på att bygga om för ändamålet olyckligtvis brann ner. Nu håller Anders Möller istället på att bygga ett Attefallshus där produktionen ska ske.

– Jag kan anställa folk som kan hjälpa till. Det funkar ju inte när man håller på i sitt eget kök. Det betyder i princip att jag kan mångdubbla kapaciteten.

Han har börjat få lite mer intäkter från sin Youtubekanal i takt med att prenumeranterna blivit fler. Varje månad får han in några tusen kronor som kan kompensera en del av förlusterna från de inställda julmarknaderna.

– Jag har haft den i fem år. Den växer långsamt. Den handlar om livet på landet ur alla aspekter, både ekonomi och praktiska saker som byggande.

Karta: Larslund
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!