Polisstationen i Vingåker är öppen under tisdagar. Utöver det handlar insatserna i kommunen om ingripande verksamhet, såsom trafikkontroller eller patrullering. Men polisen syns för lite i dag, säger Hans Averheim gruppledare för VTL, Vägen till livskvalitet.
– Senaste tidens incidenter riskerar att eskaleras, bilbränderna till exempel. Men vi har också märkt av en ökad brottslighet de sista åren.
Enligt Hans Averheim är frågan om bristande polisnärvaro ett riksproblem för småkommunerna. Han säger att när ett brott väl sker i Vingåker, då befinner sig ofta polisen i en annan del av länet. Därför drar sig människor för att anmäla, fortsätter Averheim, som tror att det finns en bred uppfattning bland Vingåkersborna om att en ökad polisiär närvaro är nödvändig.
– Därför är det viktigt att påpeka detta, ska polisen bara finnas till för stora städer?
Oskar Nissfolk är gruppledare för områdespolisen. Han säger att polisen är medveten om att kommuninvånare efterfrågar mer synlighet från poliserna.
– Men när vi patrullerar nattetid är det naturligt att alla inte ser oss. Generellt försöker vi med att sprida våra resurser så mycket det går mellan våra områden, Katrineholm, Flen och Vingåker.
Han säger vidare att om polisen skulle få signaler om ökad brottslighet, så agerar man därefter. Senaste exemplet är de oseriösa hantverkarna, där polisen fick nya direktiv om att vara mer i Vingåker.
– Sedan finns vissa brott som aldrig kommer till vår kännedom, det är beklagligt. Det är viktigt att människor anmäler.
En titt på polisens brottstatistik visar att antalet anmälda brott i kommunen legat på en jämn nivå, de senaste tre, fyra åren. Vanligaste brottet är stöld.