Tidskiftspolicy för Vingåkers bibliotek var ett av ärendena på senaste sammanträdet i kultur- och fritidsnämnden i Vingåker efter att förvaltningen fått i uppdrag att formulera ett förslag på riktlinjer.
I förslaget från förvaltningen framgår att Vingåkers bibliotek bör ha rätten att avböja informationsmaterial och tidningar från föreningar och organisationer, eftersom det skulle bli ohållbart om biblioteket hade en skyldighet att exponera allt som lämnades in. Däremot föreslogs från förvaltningshåll att man borde gå tillbaka till den tidigare policyn att ta in en idétidskrift – om det finns en sådan – från varje politiskt parti som finns representerat i kommunfullmäktige.
Robert Skoglund (S), ordförande i nämnden, berättar att diskussionerna blev heta i frågan. Det fanns uppfattningar om att man borde avstå från en tidskriftspolicy kring politiska idétidskrifter i syfte att inte Sverigedemokraterna skulle släppas in på biblioteket.
– Diskussionen fick mig att höja på ögonbrynen lite. Några i nämnden var väldigt skeptiska. Nu var det dock ingen som yrkade på något annat när vi väl gick till beslut, säger Robert Skoglund som berättar att tidskiftspolicyn därmed röstades igenom.
– För mig är demokratin viktig och att allas röst ska få komma till tals. Sedan får man tycka vad man vill om SD. Jag personligen anser att vi politiker haft fel grepp och taktik kring Sverigedemokraterna. Vi måste ta debatten med dem i stället för att köra ner huvudet i sanden, säger Robert Skoglund.
Kent Jönsson (C), vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden, var enligt Robert Skoglund en av de ledamöter som var skeptiska i diskussionen i nämnden men som sedan ändå röstade ja till att köpa in idétidskrifter från alla partier som har en sådan.
– Vi lever i ett demokratiskt samhälle och vi är nu överens om att alla partier ska släppas fram. Alla ska få samma möjlighet att sprida sin information, säger Kent Jönsson.
Bibliotekschef Annica Helgadotter Påle berättar att det i dagsläget inte finns några partipolitiska tidningar i tidskiftsbeståndet på biblioteket, dessa togs bort innan hon själv hade börjat sin tjänst i Vingåker.
– Vi har haft det tidigare men det var ingen som läste dem, så de togs bort. Det kostar ju pengar för oss att prenumerera på dem och vår budget är liten. När man såg att de stod orörda så valde man att ta bort dem, säger Annica Helgadotter Påle. Hon säger dock att om nämnden nu har gett klartecken så kommer dessa tidskrifter köpas in igen.
– Det är en bra idé, då har man möjlighet att följa partipolitiken och bilda sig en egen uppfattning, säger Annica Helgadotter Påle.